Amcasýnýn oðlu ve damadý olan Hazreti Ali ve yanýndan hiç ayýrmadýðý sahabeden iki isim Peygamberimiz Efendimiz (.v.)'i tanýtýrken þu vasýflarla vasfetmiþti:Hazreti Ali'nin (r.a.) beyanýna göre Peygamberimiz Efendimiz (.v.):Uzuna yakýn orta boylu, iri kemikli, iri yapýlý, güçlü kuvvetli ve yakýþýklý bir insandý.Cildi yumuþak, teni kýrmýzýya çalan beyazdý.Kirpikleri siyah ve uzundu.Gözleri kara ve büyükçe idi.Ýki kaþýnýn arasý açýk, fakat kaþlarý birbirine yakýndý.Saçlarý ne dümdüz ne de kývýrcýktý.Sakalý sýk ve bir tutamdý.Büyük baþlý ve hilâl kaþlýydý.Alný yüksek, burnu çekme, boynu uzun, göðsü geniþti.Karný ile göðsü bir idi, þiþman deðildi. Zayýf da deðildi, sýký etliydi.Ayaklarýnýn altý çukur idi; düz taban deðildi.Gözleri uzaðý görür, kulaklarý uzaktan ses alýrdý.Aðýzlarý geniþçe idi.Diþleri sýktý. Yüzünün bütün çizgileri görünürdü.Omuzlarý etli, omuz kemikleri enliydi.Ebu Hureyre (r.a.) Peygamberimiz Efendimiz (.v.)'i tanýtýrken þu vasýflarla vasfetmiþti:Peygamberimiz Efendimiz, orta boylu idi, fakat uzuna daha yakýndý.Beyaz tenli idi. Sakal kýllarý siyahtý.Diþleri çok güzeldi.Gözlerinin kirpikleri sýk ve uzundu.iki omuz arasý geniþti.Yanaklarý ne þiþkin ne de çöküktü.Ayaðýnýn bütünüyle yere basardý.Bütün vücuduyla öne döner ve bütün vücuduyla arkaya dönerdi.Ne O'ndan önce ve ne de O'ndan sonra güzellikte O'nun gibisini görmedim.Sahâbe-i Kiram'dan Câbir bin Semure (r.a.) de Efendimiz Aleyhisselât-u Vesselam'ýn fiziki halini þu vasýflarla tanýtmýþtýr.Demiþtir ki: Ben mehtaplý bir gecede Peygamber Aleyhisselam'ý gördüm. Üzerinde bir cübbe vardý. Rasulüllah'ýn nurlu yüzü ile ay'ýn yüzünden hangisinin daha güzel olduðunu tesbit etmek maksadýyla önce Allah'ýn Rasûlünün yüzüne baktým; daha sonra da ay'ýn yüzüne baktým. Vallahi bana göre, Peygamberimiz Efendimizin o mübârek yüzleri Ay'dan çok daha güzeldi.Sahâbe'den Berâ bin Azib (r.a) de Rasûlüllah (.v.) Efendimizi þöyle vasfetmiþtir:Peygamberimiz Efendimiz (.v.) orta boylu idi. Ýki omuzlarýnýn arasý geniþçe idi. Mübarek baþlarýndan omuzlarýna doðru uzanan saçlarý, uçlarý kulak yumuþaðýna kadar inerdi. Üzerinde kýrmýzý bir elbise vardý. Peygamber Aleyhisselam (.v.) o kadar güzeldi ki, ben ondan daha güzel bir kimse görmedim. Peygamberimiz Efendimiz'in (.v.) þemâlini (fiziki yapýsýný) anlatan sahabelerin mübarek aðýzlarýndan dökülen inciler böyle (Radiyallahu Aleyhim Ecmaîn...)Kaynaklar:1- Tirmizi, Þemail ve Menakýb h. 36382- Nesai, 8/1833- Müslim, Fezail b. 91-934- Buhari Libas: 7/57-58; menâkýb: 4/164-1655- Edebu'l Müfret: 2/520, 65