Ceviz, kalp ve damar hastalýklarý riskini azaltýyor

Yapýlan araþtýrmalar sonucunda, bir kiþinin beslenmesine ceviz dâhil edildiðinde, hâlihazýrda kalp hastalýðý olanlara fayda saðlanmasýnýn yaný sýra, kalp hastalýðý geliþtirme riskinin de kayda deðer oranda azaldýðý gözlemlendi.

Advances in Nutrition dergisinin 14 Kasým 2014 tarihli sayýsýnda çýkan bir makalede, Pennsylvania State University, Beslenme Bilimleri Bölümünden Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, ve Jennifer A. Fleming, ceviz ve ceviz yaðýnda bolca bulunan a-Linolenik Asit (ALA) alan kiþilerin kalp ve damar hastalýklarýna (CVD) yakalanma riskinin azaldýðý sonucuna ulaþtýlar.
“ALA ile ilgili bilgimiz son 10 yýlda arttý”
Beslenme alanýnda Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, "ALA’nýn kalp damar hastalýklarýnda saðladýðý yararlar konusundaki bilgimiz son on yýlda gözle görünür ölçüde ilerledi, mevcut verilere bakýldýðýnda, ALA kalp damar hastalýklarý riskini azaltýyor." dedi.
Flemig ise, "Kalp hastalýðýný önlemek için neler yapýlabileceðini öðrenmek, herkes için önemli ve anlamlýdýr," diyor.
Fleming ve Kris-Etherton; bitkiden elde edilen, ceviz ve ceviz yaðýnda bulunan ALA’nýn CVD’nin önlenmesinde deniz ürünlerinde bulunan eicosapentaeonic asit (EPA) ile docosahexaenoic asit (DHA) ile kýyaslanabilecek ölçüde rol oynadýðýný tespit ettiler.
2010 yýlýnda, Amerika Birleþik Devletleri Beslenme Kýlavuzlarý Danýþma Komitesi, toplam günlük kalori ihtiyacý içerisinde %0,6-1,6 oranýnda ALA alýmýný tavsiye etti. Bununla birlikte, Fleming ve Kris-Etherton; yaptýklarý araþtýrmada mercek altýna alýnan bulgulara göre, daha yüksek oranda ALA alýmýnýn kalp-damar saðlýðýna daha da faydalý olabileceðini ortaya koydular. En ideal miktarýn belirlenmesi için daha fazla klinik çalýþmaya ihtiyaç olduðunu önerdiler.
Kalp Krizinde Avrupa Birincisiyiz
22 Avrupa ülkesinde CVD’ye yakalanma sýklýðýnýn araþtýrýldýðý Euroaspire III adlý çalýþmada, 50 yaþ altý kiþilerde görülen ölümcül kalp krizlerinde, Türkiye’nin Avrupa’daki en yüksek orana sahip olduðu ortaya çýktý. Türkiye’de her on kiþiden dördü bir þekilde “kalp ve damar hastalýklarý” nedeniyle hayatýný kaybedecek. 2020 yýlýna kadar, Türkiye’de yýlda toplam 400.000 kiþinin kalple ilgili rahatsýzlýklardan hayatýný kaybetmesi bekleniyor.
Türkiye Cumhuriyeti saðlýk Bakanlýðý tarafýndan yayýnlanan Beslenme Rehberlerinde de, cevizin tekli doymamýþ yað asitlerinin yaný sýra omega 3 yað asidi bakýmýndan da zengin olduðu belirtiliyor, rehberde ayrýca þöyle deniyor: “Bu gýdalar kalp hastalýðý ve kanser riskini azaltýr.”
Ýç hastalýklarý uzmaný Dr. Baha Aydoð, "Bana kalýrsa bu bulgular son derece önemli; Türkiye’de günlük hayatta, bilhassa saðlýðýmýzý, kalbimizi ve tansiyonumuzu olumsuz etkileyen strese karþý vücudumuzun verdiði tepkileri, gýdalarýn gerçekten olumlu yönde nasýl etkileyebileceðini kanýtlýyor” diyor ve devam ediyor: “ALA bakýmýndan zengin gýdalarýn vücudumuzun ve hayatýmýzýn hemen her yönü için iyileþtirici etkileri olduðunu biliyoruz. Bundan sonra, strese gireceðinizi hissettiðinizde fast-food, þekerleme ve geçici olarak kendinizi iyi hissetmenizi saðlayan diðer her þeyden uzak durun. Bunlar yerine, bir avuç ceviz tüketin. Stresinize, kalbinize ve genel olarak saðlýðýnýza iyi gelir".
Bu bulgularýn ayrýntýlarýnýn yer aldýðý makale, "The Evidence for a-Linolenic Acid and Cardiovascular Disease Benefits: Comparisons with Eicosapentaeonic Acid and Docosahexaenoic Acid ," Advances in Nutrition dergisinin Kasým 2014 sayýsýnda yayýnlandý.