Mevlânâ'dan Bir Namaz Anlatýsý

Ey imam, namaza baþlarken Allâhu ekber demenin mânâsý þudur: Allâhim biz senin huzûrunda kurban olduk.Kurban keserken Allâhuekber dersin iþte, öldürülmeye layýk olan nefsi kurban ederken de bu söz söylenir. O esnada beden Ýsmail, can da Halîl Ýbrahim gibidir. Can, bu semiz bedenin hevâ ve hevesini kesmek için tekbîr getirince Beden þehvetlerden, hýrslardan kurtulur, namazda Bismillahirrahmânirrahmanirrahim demekle kurban olur gider. Namaz kýlanlar, kýyâmette olduðu gibi, Allâhýn huzûrunda saflar halinde dururlar, sorguya, hesap vermeye, yalvarmaya koyulurlar.

Namazda gözyaþý dökerken ayakta durmak, kýyâmet günü dirilerek, kabirlerden kalkýp mahþer yerinde Allâhýn huzûrunda ayakta durmaða benzer. Cenâb-ý Hakk; Sana verdiðim bu kadar mühlet içinde ne yaptýn? Ne kazandýn, ve bana ne getirdin?diyecek. Ömrünü ne ile, ne iþlerle, ne gibi ibâdetlerle, ne iyilikler yaparak harcadýn, bitirdin? Sana verdiðim rýzký, kuvveti, gücü ne ile yok ettin? Gözünün nûrunu nerede tükettin? Beþ duygunu nerelerde kullandýn?

Gözünü, kulaðýný, aklýný, irâdeni, bileðini, arþa ait olan bütün bu kuvvetlerini, neye, nerelere harcadýn da onlara karþýlýk, bu dünyada neyi satýn aldýn? Sana kazma gibi, bel gibi el, ayak verdim. Onlarý sana ben baðýþladým; onlar ne oldular?Allâhýn huzûrunda bunun gibi derde dert katan yüz binlerce haberler, sualler gelir.

Namazda kýyamda iken, kula gelen bu sözlerden kul utanýr, utancýndan iki büklüm olur ruküa varýr. Utancýndan ayakta durmaða gücü kalmaz, ruküda: Subhane rabbiyel azim diyerek Allâhýn noksan sýfatlardan berî olduðunu söyler.

Sonra o kula Hakktan ferman gelir; Baþýný kaldýr da sorulan sorulara cevap ver denir. Kul utana utana baþýný ruküdan kaldýrýr; fakat, dayanamaz; o günahkar, utancýndan yine yüz üstü yere kapanýr.

Ona tekrar; Secdeden baþýný kaldýr da, yaptýklarýndan haber ver diye ferman gelir. O bir kere daha utanarak baþýný kaldýrýr ama, dayanamaz yine yýlan gibi yüz üstü düþer.

Cenâb-ý Hakk; Tekrar baþýný kaldýr da söyle, yaptýklarýný kýldan kýla, birer birer senden soracaðým diye buyurur.

Allâhýn heybetli hitabý, onun rûhuna tesir ettiði için, ayakta duracak gücü kalmamýþtýr. Bu aðýr yük yüzünden kadeye varýr, dizleri üstüne çöker. Cenâb-ý Hakk ise; Haydi söyle, anlat.diye buyurur.

Sana nimet vermiþtim, nasýl þükrettiðini söyle; sana sermaye vermiþtim, onunla ne kâr elde ettiðini göster. Kul yüzünü sað tarafýna döndürür, peygamberlerin rûhlarýna ve meleklere selam verir. Onlara niyâzda bulunur da der ki: Ey mânâ pâdiþahlarý, bu kötü kiþiye þefaat edin, bu günahkarýn ayaðý da, örtüsü de çamura battý.Peygamberler selam veren kula, derler ki: Çâre ve yardým günü geçti, gitti. Çâre dünyada olabilirdi, orada hayýrlý iþler yapmadýn, ibâdet etmedin, öðünler geçti. Ey bahtsýz kiþi, sen vakitsiz öten bir horoz gibisin; git, bizi üzme, bizim kalbimizi kýrma.

Kul yüzünü sola çevirir, bu defa akrabalarýndan yardým ister, onlar da ona; Sus. derler. Ey efendi, biz kimiz ki sana yardým edelim, elini bizden çek de kendi cevâbýný Allâhâ kendin ver.derler.

Ne bu taraftan, ne o taraftan bir çâre bulamayýnca, o çâresiz kulun gönlü, yüz parça olur.
O herkesten ümidini kesince, iki elini açar, duâya baþlar.Allâhým, herkesten ümidimi kestim. Evvel ve ahir kulunun baþýný vuracaðý, sýðýnacaðý sensin; senin rahmet ve maðfiretine son yoktur.Namazdaki bu hoþ iþaretleri gör de, sonunda, kesin olarak iþin böyle olacaðýný anla.Aklýný baþýna al da namaz yumurtasýndan civciv çýkar, yâni namazdan mânen yararlan, yoksa dane toplayan bir þey öðrenememiþ kuþ gibi, Allâhýn büyüklüðünü düþünmeden yere baþýný koyup kaldýrma.

Ýllâ namaz illâ namaz. Efendimiz .v. namaz için dinin direði dediyse sanýrým abartmýþ olmam illâ namaz derken. Mevlânâ k.. namaz için ne muhteþem bir tasvirde bulunmuþ bizler için. Namazýn idrakine O'nlar elbette varmýþlardý.
Selam ve Dua ile
inþaAllahuRahman..