Atatrk devrimleri ve aklamalar
Harf Devrimi: renilmesi son derece g olan Arap harflerinin yerine Trk harflerinin kullanlmasnn saland harf devrimi Trk Harfleri adyla 1353 sayl kanunla, 1 Kasm 1928 de kabul edildi. Trkenin yapsna en uygun alfabe olduuna karar verilen Latin alfabesi alnp, yeniden dzenlenerek, yurdun drt bir yannda Millet Mektepleri alm, halka yeni harflerle okuma yazma retilmitir. Atatrk te bu almalara Millet Mektepleri Baretmeni sfatyla bizzat katlmtr. Bylelikle okuma ve yazma kolaylatrldndan yurt genelinde okur yazar oran art gstermi, Modern bir retim ve eitimin gereklemesi almalarna hz verilmitir.
Ha****liin Kaldrlmas: 1 Mart 1924 tarihinde Atatrkn mecliste yapt konuma ile ha****liin kaldrlmas gerektii herkese kabul grd. 3 Mart 1924 te TBMM tarafndan karlan bir kanunla ha****lik kaldrlarak, yeni yaplacak ilke ve inklaplarn n tamamen alm oldu. Bylelikle yeni kurulan Trk Cumhuriyeti Devletinin laik dzene geii kolaylat. Yaplacak ilke ve inklaplarn n alm oldu. Saltanat ve Hilafet yanllarnn dayand en nemli g oda yok edildi. Din ilerinin doru ve dzenli bir ekilde ilemesinin almalarna baland. leriki zamanlarda saltanat ve ha****lik iddiasnda bulunmamalar iin Osmanl hanedan yelerinin de yurt dna karlmalar kabul edildi.
Saltanatn Kaldrlmas: Osmanl Devletinin her dneminde hkm sren saltanata artk bir son verilmeliydi. te TBMMnin almas ile balayan bu yeni dnemde, bu konu deerlendirilmi ve 1 Kasm 1922 tarihinde kabul edilen kanunla Saltanat kaldrlm, ha****likte tamamen saltanattan ayrlmtr. Atlan bu nemli adm, Osmanl Devletinin hukuki olarak sona erdii manasna gelmekteydi. Yaplan bu byk inklap sayesinde uluslar aras yaplacak antlamalarda artk Osmanl Devleti olmayacakt.
Trkiye'nin Yeniden dari Tekilatlanmas: Yeni Trkiye Devletinin idari yaplanmasna ilikin 1921 ve 1924 anayasalarnda baz kararlar alnmtr. 1923 ylnda ynetim ekli olarak Cumhuriyet rejimi kabul edilmitir. 1921 ve 1924 anayasalarnda alnan kararlara gre lke; iller, ileler, bucaklar ve kyler olarak yeni ynetim birimlerine ayrlmtr.
Cumhuriyetin lan: 29 Ekim 1923 ylnda ilan edilen cumhuriyet tamamen halkn iradesini gzeten bir ynetim eklidir. Cumhuriyet; demokratik bir ortamda, halkn kendi kendisini ynetecek kiileri seme ve seilme zgrldr. 1 Kasm 1922de saltanatn kaldrlmas ile babadan oula geen ynetim biimi olan, padiahlkta tamamen ortadan kaldrlmtr. Cumhuriyetin ilan ile artk Trk milleti kendi ynetim eklini de tamamen deitirmi bulunmaktayd. 29 Ekim tarihinde anayasann bu konuya ilikin ilgili maddeleri deitirilerek lkenin yeni ynetim eklide Cumhuriyet olarak ekillendirilmitir. Oy birlii ile Mustafa Kemal Paa Cumhurbakanlna seilerek, ilk cumhurbakanmz olmu ve krsye karak yle demitir Trkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktr.
apka ve Kyafet Devrimi: Atatrk yapm olduu devrimlerde Trk toplumunun uygar milletler gibi giyim ve kuamda da ileri bir seviyede olmasn istemitir. Atatrk ilk olarak bir yurt gezisinde Kastamonuda halkn karsna apka giyerek km ve toplumun ilk tepkilerini lmtr. Kastamonunun bir Anadolu ehri olmas ve ilk tepkilerinin olumlu olmas ile apka giyilmesi toplumda kademe kademe rabet grmtr. Bu da yaplacak dier devrimlere zemin hazrlamtr. 25 Kasm 1925te TBMMde apka Kanunu kabul edilmi, bu kanuna uymayanlar hakknda eitli ceza meyyideleri uygulamaya konulmutur. Kadnlarn araf, pee gibi kyafetler yerine ada giysiler giymeleri salanm, erkeklerde fes yerine apka giyilmesi kanuni zorunluluk haline getirilmi, dinsel kyafetlerle sokakta gezilmesi de yasaklanmtr.
Soyad Yasasnn Kabul: Soyad yasas 21 Haziran 1934 ylnda karlmtr. Yasann karlmasyla her Trk vatanda kendisine uygun bir soyad almakla ykml tutulmutur. TBMM 24 Kasm 1934 ylnda kard 2258 sayl kanunla, Mustafa Kemale Trkn atas anlamn tayan Atatrk soyadn Trk milletinin bir kran ifadesi olarak vermitir. Yine 1934 yl ierisinde karlan yasayla insanlar arasndaki ayrcalklar belirten aa, bey, hac, hafz, paa, molla, hanmefendi ve hazretleri gibi lakap ve unvanlarn kullanlmas yasaklanm, bylece soyad kullanmyla da yasalar nnde insanlarn eit bir hale gelmesi salanmtr.
Kadn Haklarnn Tannmas: Atatrk n yapm olduu giriimler neticesinde, Trk kadnlarnn iktisadi ve siyasal yaama katlmlarnn salanabilmesi asndan bir dizi deiiklikler yaplmtr. Kadnlara, 1930 ylnda belediye seimlerinde seme, 1933 ylnda karlan Ky Kanunuyla muhtar seme ve ky heyetine seilme, 1934 te Anayasada yaplan bir deiiklikle milletvekili seme ve seilme haklarnn tannmasyla, Trk kadn layk olduu deere kavumutur. Kadnlara tannan bu haklarn o yllarda bir ok Avrupa devletlerinde bile bulunmay, Atatrk n kadn haklarna verdii deer ve nemi en gzel ekilde ortaya koymaktadr.
Takvim Saat ve llerde Deiiklik: Yurt ii ve yurt dndaki ticari ilikilerin dzenlenmesinde, eitli kolaylklarn salanmas adna yaplan deiiklikleri kapsamaktadr. Arlk ls birimi olarak kullanlan okka yerine, kilo ve gram, uzunluk ls birimi endaze yerine, metre ve santimetre gibi arlk ve l birimleri getirilmitir. 1925 ylnda karlan kanunla Hicri ve Rumi takvimler yerine Miladi takvim kabul edilerek 1 Ocak 1926 dan itibaren de kullanlmaya balanmtr. Gnein batna gre ayarlanan saat yerine, ada dnyann kulland saat sistemi kabul edilerek modern saat uygulamasna geilmitir. Milli bayramlar ve tatil gnleri yeniden dzenlenmi,1935 ylnda karlan kanunla hafta tatili Cumadan, Cumartesi leden sonra ve Pazar gnne alnmtr.
Medeni Kanunun Kabul: Medeni Kanunun kabul (17 ubat 1926) ile sosyal alanda tam bir eitlik anlay gerekletirilmitir. svire Medeni Kanunu rnek alnarak hazrlanan Medeni Kanun TBMMde kabul edilerek 17 ubat 1926 yrrle konmutur. Ailede kadn erkek eitlii salanm, yaplacak evliliklerde resmi nikah yapma zorunluluu getirilmi, tek ele evlilik yaplmas esas ve Kadnlara toplum yaay ierisinde istedikleri meslee girebilme hakk tannmtr. Mahkemelerde tanklk yapma ve miras ile boanma konularnda kadn ve erkek eit hale getirilmitir.
Eitim ve retim Devrimi: Atatrk, Trk toplumunun eitim ve kltr seviyesinin ykseltilmesi ile renim gren kii saysnn artrlmasn amalad eitim ve retim alannda kkl deiiklikler yapmtr. Osmanl toplumunda yaygn halde bulunan mahalle mektepleri ve medreseler TBMM tarafndan 3 Mart 1924 ylnda karlan retimin Birletirilmesi yasas ile kaldrlmtr. TBMM, eitim ve retim ilerini Milli Eitim Bakanlna vererek, kaldrlan mahalle mektepleri ve medreselerin yerine bir ok ehirde meslek okullar, retmen okullar, teknik okullar, ortaokul ve liselerin almas salanmtr. karlan niversiteler Kanunu ile Darlfnun kaldrlm yerine stanbul niversitesi kurulmutur.

Not;(alintidir)

Selam ve Dua ile..