Atatürk'ün kiþisel özelliklerinden biri de büyük bir lider olmasýdýr. Liderlik, Atatürk'ün yaþamýnýn her döneminde daima ön plana çýkan bir özelliðidir.

Atatürk, Milli Mücadele milli birliði ve dayanýþmayý saðlayan büyük bir liderdir. Çanakkale Savaþýnda, cephedeki en zor anlarýn birinde Türk askerlerine hitaben söylediði: Ben size savaþmayý deðil, ölmeyi emrediyorum sözü, askere büyük bir manevi güç vermiþ ve diðer cephelerde elde edilen baþarýlarýn sonucunda, nihayet Kurtuluþ Savaþý zaferle sonuçlanmýþtýr.Atatürk, her yönüyle Milli Mücadelenin lideri olmuþ, elde ettiði bütün baþarýlarý Türk milletine mal ederek, eþi görülmemiþ bir liderlik anlayýþýna da sahip olduðunu göstermiþtir.
Atatürk'ün liderlik özelliklerinin baþýnda vatanseverlik, hakikat arama gücü, yöneticilik, ileri görüþlülük, sabýr ve disiplin anlayýþý, açýk sözlülük, idealist olma, mantýklýlýk, çok cephelilik, eðitimcilik gelir.

VATANSEVERLÝK

Vatan sevgisi Atatürk'ün en önemli özelliðidir. Vatanýn savunulmasý için hiçbir fedakârlýktan kaçýnmamýþtýr. Vatan savunmasýný her þeyden önemli ve her þeyden üstün gören Atatürk'ün Ýstiklal Savaþýnýn kazanýlmasýnda vatan sevgisi ve Türk milletine olan güveni önemli bir yer tutar.

ÝDEALÝST

Atatürk'ün en büyük ideali, Türk milletinin medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlýðýný yükseltmekti. Bir idealist olarak, en kýsa zamanda bu hedefe ulaþmak istiyordu.

HAKÝKAT ARAMA GÜCÜ

Hakikati aramak ve hakikati konuþmak Atatürk'ün yöntemiydi. O, akýl ve bilime deðer verirdi. Olaylara bir bilim adamý gözüyle bakarak hakikati bulmaya çalýþýrdý. Akýl ve mantýðýn halledemeyeceði mesele yoktur derdi.

YÖNETÝCÝLÝK

Mustafa Kemal Atatürk, iyi bir yönetici için gerekli bütün özelliklere sahipti. Kibar davranýþlarý, dürüstlüðü, emir veriþ tarzýyla her zaman örnek olmuþtur. Gerek devlet yönetiminde gerekse askerlik hayatý boyunca hiçbir zaman maceraya yer vermemiþtir. Büyük kararlar vermek kâfi deðildir. Bu kararlarýn cesaret ve kesinlikle tatbik etmek lazýmdýr diyerek verdiði kararlarda ýsrarcý olmuþ ve sonucun kendi istediði þekilde çözümlenmesi için uðraþmýþtýr.

ÝLERÝ GÖRÜÞLÜLÜK

Atatürk, olaylarýn gidiþini deðerlendirerek sonucunu tespit ederdi. Çanakkale Muharebeleri sýrasýnda, düþman donanmasýnýn nereden çýkartma yapabileceðini önceden sezerek gerekli tedbiri almasý savaþýn sonucunu deðiþtirmiþtir.

SABIR VE DÝSÝPLÝN ANLAYIÞI

Atatürk önemli düþünceler karþýsýnda önce düþünür, inceler, araþtýrýr ve tartýþýrdý. Sonra kesin kararýný verirdi. Verdiði kararýn uygulanma zamanýný ise sabýrla beklerdi.

AÇIK SÖZLÜLÜK

Atatürk, doðruyu söylemekten asla çekinmezdi. Ben düþündüklerimi, daima halkýn huzurunda söylemeliyim. Yanlýþým varsa halk beni tekzip eder derdi.

(alinti.Atatürk Hayati.)

Selam ve Dua ile..