Bombacý Mehmet Çavuþun þehadeti
Çanakkale muharebelerinde Seddülbahir ve Conkbayýrýnýn büyük kahramanlarýndan biri de Bombacý Mehmet Çavuþâtu. Bu kahraman Anadolu çocuðu, Ýngilizlerin siperlerimize fýrlattýðý el bombalarýný korkusuzca hemen yakalar, karþý tarafa fýrlatýr ve zararýný kendilerine dokundururdu. Ýngilizler bunu anlamýþlar ve bombalarý, pimini çektikten biraz sonra fýrlatarak Mehmet Çavuþun bombalarý tekrar kendilerine atmasýný önlemeye çalýþmýþlardý...
Sað eli bileðinden kopmuþtu!..
Ýþte böyle bir bomba Mehmet Çavuþun elinde patlayarak sað elinin bileðinden kopmasýna sebep olmuþtu. Bu yiðit delikanlý vazife þuuruyla hastaneden tabur kumandanýna þöyle diyordu:
Sað kolumu kaybettim, zararý yok, sol kolum var. Onunla da pekala iþ görebilirim. Beni müteessir eden ve yine kýtama iltihak edip düþmanla çarpýþmama mani olan þey yaramýn henüz kapanmamýþ olmasýdýr. Hastaneden kurtularak halen harbe iþtirak edemediðim için beni mazur görünüz, affedeniz muhterem kumandaným...
Mehmet Çavuþ, bu sözleri söyledikten hemen sonra kan kaybýndan þehid oldu...

Yüzbaþý Dursunun emir eri
Çanakkale muharebelerinde bir kolunu kaybetmiþ olan emekli Yüzbaþý Dursun Bayraktaroðlu da bir hatýrasýný þöyle nakleder: Harbiye son sýnýf talebesi iken Çanakkale Savaþý baþlayýnca 19 yaþýnda bir asteðmen olarak kendimi bu muharebelerin içinde buldum. Seddülbahir cephesinde bir çarpýþma sýrasýnda kolumdan yaralandým. Emir eri olarak hizmetime verilen Ýbrahim, beni hemen sýrtlayarak sýhhiye çadýrýna ***ürdü. Orada ilk yardým yapýldýktan sonra da çadýrlý hastaneye sevk ettiler, fakat kolumu kurtaramadýlar. Er Ýbrahim kükremiþ bir aslan gibi;
-Bana müsaade edin kumandaným, cepheye döneyim de intikamýnýzý alayým, diyordu.
-Benim ve benim gibilerin intikamýný alacak binlerce asker var cephede, dediysem de dinletemedim.
-Kumandamýn, seni bu halde görmek çok müþkil, hele cephedeki arkadaþlara, Ýbrahim kaçtý dedirtmem, mutlaka gitmeliyim, dedi.
-Öyleyse Allah yardýmcýn olsun evladým, dedim.
Ýbrahim hemen arkadaþlarýnýn yanýna döndü. Fakat onu fark eden bir düþman askerinin kurþunu ile yolda þehid düþtü...

selam ve dua ile..