Bilgilendirme : Bu konu 3930 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....
Çanakkale de 18 Mart 1915 günü dünya savaþ tarihinde bir eþine rastlanmayan olayýn kahramaný Seyit 1909 da askere alýnýr. Eðitim o cephe bu cephe askerliðin 6.yýlýnda 1915 te görev yeri Çanakkale Rumeli Mecidiye Bataryasýdýr. Çanakkale Savaþlarýnýn ilk adýmý olan 18 Mart 1915 Ýtilaf Devletleri Donanma Zýrhlarý bizim en güçlü bataryalarýmýzdan Hamidiye Dardonos Baykuþ Rumeli Mecidiye Bataryasýndan atýlan 28 lik bir mermi düþman sancak gemisi Queen Elizabeth e isabet eder. Zýrhlý bir müddet sonra
Bu konu 5310 kez görüntülendi 0 yorum aldý ...
Seyit Onbasi(Canakkale Kahramanlarindan)
5310 Reviews
-
Uye No : 15638
Seyit Onbasi(Canakkale Kahramanlarindan)
Çanakkale de 18 Mart 1915 günü dünya savaþ tarihinde bir eþine rastlanmayan olayýn kahramaný Seyit 1909 da askere alýnýr. Eðitim o cephe bu cephe askerliðin 6.yýlýnda 1915 te görev yeri Çanakkale Rumeli Mecidiye Bataryasýdýr. Çanakkale Savaþlarýnýn ilk adýmý olan 18 Mart 1915 Ýtilaf Devletleri Donanma Zýrhlarý bizim en güçlü bataryalarýmýzdan Hamidiye Dardonos Baykuþ Rumeli Mecidiye Bataryasýndan atýlan 28 lik bir mermi düþman sancak gemisi Queen Elizabeth e isabet eder. Zýrhlý bir müddet sonra bütün namlularý Rumeli Mecidiye Bataryamýza yöneltir ve bataryamýz susar.
Tek hayatta kalan batarya komutaný Yüzbaþý Hilmi Bey kahraman evlatlarýný kaybetmenin hüznü içindedir. O anda bir ses Komutaným beni kurtarýn! O sese doðru giden komutan topraðý eþeler ve ilk kurtulan er Niðdeli Ali dir. Komutan ve Ali þehit ve yaralýlarý toplarken toprak üzerinde dikili duran bir ayaða rastlarlar ve hemen topraðý kazýp çýkarýrlar toprak altýnda oksijensizlikten baygýn olan seyit tir. Komutan ve Yüzbaþý Hilmi Bey Niðdeli Ali ye Evladým bu kurtarma iþleri ikimizle olmayacak sen Seyit in yanýndan ayrýlma Boðaz Komutanlýðý ndan yardým gelene kadar ben yakýn birliklerden yardým almaya gidiyorum.
Bir müddet sonra kendine gelen þoku atlatan Koca Seyit Ali ne oldu anlatsana arkadaþlarým komutaným toplarýmýz nerde? Diye sorarken gözü ayakta kalan tek topa takýlýr yattýðý yerden oturarak doðrulduðunda etrafý süzer bakar ki arkadaþlarýnýn vücutlarý etrafa daðýlmýþ bu manzara karþýsýnda bir yanar daðýn lavlarý gibi püsküren Koca Seyit ayakta topa doðru koþar Niðdeli Ali þaþkýndýr Seyit bakar ki top saðlam yalnýz mermiyi kaldýracak mataforasý (Vinci) bozuktur.
Ýþte o anda vatan millet sevgisi bayrak sancak sevgisi ve inancýn çelikleþtirdiði yerde duran 275 kg lýk mermiyi Niðdeli Ali yardýmýyla kucaklayarak iki metre yükseklikte bulunan topun merdivenlerinden çýkarýr. Mermiyi namluya sürer ve infilak ettirir. Niðdeli Ali bu merminin hedefe isabet görebilmek için gözetleme yerine gitmiþtir. Gördüðü manzara düþmanýn Ocean zýrhlýsýna tam isabet kaydedilmiþtir. Bu zýrhlý o günkü 18 Mart Deniz Savaþýn’da batýrýlan üç zýrhlýdan biridir. Bu olay bütün savaþ sahalarýnda yankýlar uyandýrmýþ ve sevinç yaratmýþtýr.
O günlerde Çanakkale Eceabet ilçesi Bigali Köyünde karargâhýnda bulunan 19. tümen komutaný Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Onbaþý Seyiti karargâha getirir. O mucize insaný tanýmak ister Mustafa Kemal bir kahve Seyit onbaþýya bir kahvede kendine yaptýrýr ve konuþmalar baþlar.
Mustafa Kemal: Evladým tek baþýna nasýl kaldýrdýn 275 kg mermiyi?
Seyit: Ýþte Allah ýn izniyle oldu komutaným o anda bir çam kütüðü gibi geliverdi.
Mustafa Kemal: Öðrendiðimde göre fakir bir aile çocuðu olduðun halde verilen ikramiyeleri kabul etmemiþsin yalnýz bana yatýn ilave verin demiþsin ve onu da ertesi gün Komutanýna ben arkadaþlarýmýn hakkýný yiyemem bunu da geri alýr mýsýnýz? Demiþsin.
Seyit: Komutaným sizin ikram ettiðiniz þu kahve benim için en büyük armaðandýr.
Mustafa Kemal: O Mermiyi kaldýrdýðýn gibi beni de kaldýrabilir misin?
Seyit: Hayýr Komutaným.
Mustafa Kemal: Niye ben o mermiden aðýr mýyým Seyit?
Seyit Komutaným merminin aðýrlýðý baþka sizin aðýrlýðýnýz bambaþka Sizi ben deðil dünya bile kaldýramaz.
selam ve dua ile..
Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)