Virtualbox yeni çýkmýþ iþletim sistemlerini sanal olarak kurup kullanabileceðiniz harika bir uygulamadýr. Örneðin Linux kurulu bir bilgisayarda ”Bahsedilen Windows nasýl bir iþletim sistemi” diye merak ederseniz sanal Makine da bu iþletim sistemini kurarak deneyebilirsiniz. Windows oldukça çabuk þiþen ve hantal yapýsýyla kullanýcýlarý yýldýran yapýya sahip olduðu için sizler daha çok yeni çýkmýþ Linux daðýtýmlarýný bu sanal makinada deneyeceksiniz. Bunun için bende Ubuntu 11.04 içinde sanal Makine oluþturarak Suse 11.04 kuracaðým. Adým adým resimli bu anlatým sayesinde sizde Virtualbox yardýmýyla bir çok daðýtýmý kurulum yapmadan deneyebilirsiniz.
Ubuntu Yazýlým Merkezinden ”Virtualbox” uygulamasýný kurarak iþe baþlýyoruz. Daha önceden hazýrlanmýþ daðýtýmýn CD veya DVD sini yerleþtiriyoruz. Virtualbox’u çalýþtýrýyoruz.

”Yeni” düðmesine basarak iþleme baþlýyoruz. Sonrasýnda sadece resimleri takip edin.

Bu kýsýmda sizden hangi iþletim sistemini kuracaðýnýzý ve bir isim vermenizi istiyor. Ýþaretleyip geçiyoruz.
Burada sanal Makine için ne kadar ram ayýracaðýnýzý soruyor. Ben 1024 mb olarak deðiþtirdim. Önerilen 512 mb ýn yetersiz olduðunu düþündüm.
Tabi ki bu yapabilmek için bilgisayarýnýzda yeterince Ram olmalý. Benim bilgisayarýmda 4 GB Ram vardý. Bunun için hiç çekinmeden 1 GB Ram’i feda ettim

Bu kýsýma dokunmayýn.

Sýra geldi ne kadar disk alaný ayýracaðýmýza. Bunun için disk alaný belirtmemiz gerekli.

Burayý resimde görüldüðü gibi ”Sabit boyutlu depolama” yapýyoruz.

Ayýrdýðým alan 8 GB. Bu alan iþletim sisteminizin kurulu olduðu alandan kesilecek. Buna göre dengeli bir alan ayýrmanýz gerekli.

Ayýrdýðýmýz disk alaný oluþturuluyor.

Bitir ile Virtualbox’a dönüyoruz. Bu aþamada Suse kurulumu için gerekli ayarlamalarý yapmýþ olduk.

Son bir kaç düzenleme daha yapmak için ”Ayarlar” butonuna basýyoruz.

512 Mb olan ekran kartýmýn yeteceðini düþünerek ”video memory” kýsmýný 128 mb ‘a kadar çýkarýp 3D hýzladýrmayý çek ederek aktifleþtiriyorum.

”Baþlat” butonuna basarak kuruluma geçiyorum. Böylece Virtualbox’da kuracaðým iþletim sistemi için bütün ayarlarý tamamlamýþ oldum.