Bilgilendirme : Bu konu 4382 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....
VirtualBox Kurulumu ve Kullanýmý Resimli Anlatým
http://1.bp.blogspot.com/-2FZisRv29xI/TsJPumjdzII/AAAAAAAAA-A/cp_Y4YSzHYg/s200/vrtlbx.png
Bu yazýmda daha önceki yazýlarýmda da bolca kullandýðým ve yer yer küçük ipuçlarý paylaþtýðým VirtualBox'ýn incelemesini yapmak istedim.
Ýster normal bir son kullanýcý olun ister yazýlým geliþtiricisi isterseniz de sistem yöneticisi, sanallaþtýrma çözümlerine birçok aþamada ihtiyacýnýz mutlaka ama mutlaka olacaktýr. Yazýlýmsal
Bu konu 13759 kez görüntülendi 4 yorum aldý ...
VirtualBox Kurulumu ve Kullanýmý Resimli Anlatým
5,00
13759 Reviews
-
Uye No : 1
Virtual Box Ýle Windows Ýçine Sanal Linux Kurulumu
Virtual Box Ýle Windows Ýçine Sanal Linux Kurulumu
alýntýdýr

Adýný belki daha önce duymuþ olabileceðiniz sanallaþtýrma iþine bugün ilk adýmýmýzý atýyoruz. Sanallaþtýrmada ücretsiz ve kýsýtlamasýz bir yazýlým olduðu için Virtual Box kullanacaðým. Virtual Box’u kendi web sitesinden indirebilirsiniz.
Sanallaþtýrma; mevcut iþletim sisteminizin içinde, baþka bir iþletim sistemini çalýþtýrmaktýr. Windows iþletim sistemi kullanýyorsanýz, ancak Linux’ta araþtýrma ve denemeler yapmanýz gerekiyorsa, Windows’un içine Ubuntu veya Pardus linux’u kurmanýz 10 dakikanýzý almayacaktýr. Bilgisayarýnýzý yeniden baþlatmadan v.b. vakit kaybýný yaþamadan diðer iþletim sistemini açabilir ve onun üzerinde çalýþmalar yapabilirsiniz.
Windows içine bir iþletim sistemi kurabilmemiz için öncelikle sistemimizde bulunan ram miktarý düþük olmamalýdýr. En düþük 2 gb ram olmalýdýr ki diðer iþletim sisteminede ram ayýrmýþ olabilelim. Ayrýca bize kuracaðýmýz iþletim sisteminin ISO imajý yada kurulum cd’si gereklidir. Bu iþlemleri tamamladýktan ve virtual box’u kurduktan sonra, sanal iþletim sisteminizi aþaðýda resimli açýklamalarýyla takip ederek oluþturabilirsiniz.
Virtual Box açýlýþ ekraný;
Açýlýþ ekranýnda, nasýl baþlayacaðýnýz konusunda size ipuçlarý veren ingilizce bir metin bulunuyor. Sol tarafta gördüðünüz 4 simge bize herþeyi yapmamýzý saðlýyor. Yeni’ye týklatarak iþlemi baþaltýyoruz.
Karþýmýza Sanal Makine Oluþturma Sihirbazý geliyor, sihirbaz sanal iþletim sisteminin ayarlarýný yapýlandýrýrken bize yardýmcý oluyor. Ýleri’ye týklatarak devam ediyoruz.
Bir sonraki ekranda Sanal Makina Adý ve Ýþletim Sistemi Tipi seçeneklerini yapýlandýrmamýz isteniyor. Bu ekranda kuracaðýmýz iþletim sistemine bir isim vermemiz gerekiyor. Ben Ubuntu 9.04 Jaunty Jackolope kuracaðým için sistemin adýný ubuntu 9.04 yaptým, sizde istediðiniz ismi verebilirsiniz. Devamýnda iþletim sistemi tipini seçmemiz isteniyor, iþletim sistemi Linux, versiyonu ise Ubuntu olarak seçiyoruz ve ileriye týklayarak devam ediyoruz.
Sanal Makina Adý ve Ýþletim Sistemi Tipi;
Devamýndaki ekranda sanal makina için ayýracaðýmýz ram miktarýný bize soruyor. Eðer sisteminizde bulunan ram mikatarý 1 Gb ise en fazla ayýrabileceðiniz oran 256 mb olur, buda sanal iþletim sisteminizin yavaþ çalýþmasýna sebep olur. Daha iyi bir sanal makina için daha fazla rame ihtiyacýnýz vardýr. Sisteminizde bulunan ram 2 gb ise sanal makinaya 512 mb ram ayýrabilirsiniz. Eðer 3 gb ve üstü ram varsa sisteminizde 1 gb veya daha yüksek bir miktarda ram ayýrabilirsiniz. Ýleriye týklayarak devam ediyoruz.
Sanal Makina için ayrýlacak bellek miktarý;

Sýrada sanal makinayý kuracaðýmýz ve kendisi için kullanacaðý disk alanýný yapýlandýrma seçenekleri var. Sanal iþletim sistemini ilk kez kuracaksanýz Create new hard disk’i seçin ve devam edin.
Karþýnýza Sanal Disk Oluþturma Sihirbazý ekraný gelecektir. Burada 2 seçeneðimiz var Dinamik Olarak Geniþleyen Kalýp ve Sabit Boyutlu Depolama.
Dinamik olarak geniþleyen kalýbý seçerseniz, program sanal iþletim sistemi için ayýrdýðýnýz maksimum boyutu geçmeyecek þekilde harddiskinizden kendisine yetecek kadar yer kapsar ve bu oran sanal iþletim sisteminin kapsadýðý yer kadar olur. Dinamik olarak bu alan azalabilir veya artabilir, ancak belirlediðiniz maksimum boyutu geçemez.
Sabit boyutlu depolamada ise belirlediðiniz alan miktarý sabit kalýr, bu alan yeterince sanal iþletim sisteminizi kullanýrsýnýz. Ben sanal makinamda çok fazla program kurmayacaðým ve dosya barýndýrmayacaðým için sabit boyutlu depolamayý seçerek devam ediyorum. Sizde kendinize uygun seçeneði iþaretleyin ve ileriyi týklatýn.
Sonraki adýmda program bizden sanal iþletim sistemi için ayýracaðýmýz disk alanýný belirlememizi ve bu alanýn saklanacaðý konumu isteyecektir. Gerekli boþ alaný programa gösterdikten sonra, ihtiyacýnýz kadar olan alaný belirleyip devam edin.
Son olarak bitire týklatýn ve program oluþturduðunuz sanal disk bölümünü biçimlendirirken bekleyin.
Bu iþlemde tamamlandýktan sonra artýk kuruluma baþlayabiliriz. VirtualBox ekranýnda oluþturduðunuz sanal makinanýn ayarlarýný görebilir ve isterseniz bu ayarlarý deðiþtirebilirsiniz. Tüm ayarlarý kontrol ettikten sonra hazýrsanýz, ekranýn sol üstünde bulunan paneldeki Baþlat düðmesini týklatarak kuruluma baþlayabilirsiniz. Düðmeye týklattýðýnýzda ilk karþýnýza gelecek olan ekran sizden kuracaðýnýz iþletim sisteminin ISO imajýný yada kurulum CD/DVD’sini bilgisayarýnýza takmanýzý isteyecektir. Eðer ISO imajýnýz varsa ekranda bulunan Kalýp Dosyasý seçeneðini iþaretleyin ve kalýp dosyasýný programa gösterin. Eðer CD/DVD ile gelen kurulum diskiniz varsa CD/DVD-Rom Sürücü seçeneðini iþaretleyin ve kurulum diskini bilgisayarýnýzýn sürücüsüne takýn devam edin.
Standart bir iþletim sistemi kurma iþlemini nasýl yapýyorsanýz VirtualBox’tada ayný iþlemleri yaparak iþletim sisteminizi kurun. Eðer kurduðunuz sanal makinanýn ayarlarýný deðiþtirmek isterseniz VirtualBox ekranýnda ayarlar bölümüne girerek gerekli deðiþiklikleri yapabilirsiniz.
Ubuntu 9.04 Kurulum devam ederken;
Eðer iþlemciniz yeni nesil bir Intel yada AMD iþlemci ise Bios’ta bulabileceðiniz Virtualization desteðini aktif hale getirerek daha iyi bir performans elde edebilirsiniz. Eðer bu ayarý aktif hale getirirseniz yukarýdaki resimde gördüðünüz iþletim sistemi ekranýnda sað alt köþesinde bulunan ikonlardan V iþaretli olaný bu durumu gösterir. Eðer ikon etkin ise Virtualization etkin anlamýna gelir.
Daha önce Ubuntu kurmadýysanýz ve nasýl kurulduðunuz bilmiyorsanýz, kurulum sýrasýnda size yardýmcý olucak metine buradan ulaþabilirsiniz.
Ve artýk mutlu son, sanal makinanýzý kurdunuz, þimdi üzerinde istediðiniz deðiþikliði yapabilir standart bir iþletim sistemi kullanýyor gibi çalýþabilirsiniz.
Not: VirtualBox ile birden fazla sanal iþletim sistemi oluþturup çalýþtýrabilirsiniz. Windows Vista içine Ubuntu, Pardus yada baþka bir Linux daðýtýmý kurabilirsiniz, isterseniz Vista altýna XP’de kurabilirsiniz. Ayrýca VirtualBox’u Linux’tada kullanabilir ve yukarýda yapýlanýn tam tersi þekilde Ubuntu Linux içine Windows Vista yada Windows XP kurabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu, birden fazla iþletim sistemi oluþturduðunuzda bu sistemleri ayný anda çalýþtýrmamak gerektiðidir. Ayný anda üç iþletim sistemi ram kaynaklarýnýzýn tamamýný tüketebilir ve bilgisayarýnýz hasar görebilir.
Gerekli baðlantýlar:
VirtualBox Ana Sayfasý
Ubuntu Ana Sayfasý
Ubuntu hakkýnda daha fazla bilgi almak için daha önceki hazýrladýðým bu ve þu yazýyý okuyabilirsiniz.
------------------------------------------------------------------------------

Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)