Yüksek ýsýya maruz kalan çayýn insan saðlýðý üzerinde kansere varabilecek kadar ciddi zararlara yol açtýðýný belirtildi.

DÜ Ziraat Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Bekir Bükün, yüksek ýsýya maruz kalan çayýn insan saðlýðý üzerinde ciddi zararlara neden olduðunu belirtti.

Konuya iliþkin açýklamalarda bulunan Bükün, çayýn içerisinde tein ve tanenler içeren bir bitki olduðuna dikkat çekerek, bu tein ve tanenlerin bitkilerin kendilerini korumak amacýyla salgýlamýþ olduklarý bileþikler olduðunu ifade etti.

Çayýn uygun bir yöntemle piþirilmemesinin bu bileþikleri aktifleþtirdiðine iþaret eden Bükün, bu durumunda kansere varabilecek zararlar oluþturacak olumsuz durumlara yol açtýðýný vurguladý. Bükün, bunun önüne geçebilmek için çayý demlerken bu bileþiklerin aktif hale gelmesini engelleyecek ýsý derecesinde tutulmasý gerektiðini kaydetti.

ACI ÝSE ÝÇMEYÝN

Vatandaþlarýn kafe veya çay ocaklarý gibi yerlerde çay içerken, çayýn yüksek ýsýya maruz kalýp kalmadýðýný tadýndan anlayabileceðine de iþaret eden Prof. Bükün, "Normalde çayý içtiðimiz zaman aðýrda hoþ bir tat býraktýðýný hepimiz bilmekteyiz. Bayat ýn ya da tanenlerin aktif hale geldiði aðýzda acý bir tat býrakýr. Çay içerken mutlak suretle taze demlenmiþ olmasýna da dikkat etmeliyiz" dedi.

ÜST DEMLÝÐE ÇAY KOYDUKTAN SONRA

Tanenlerin aktif hale gelmemesi için çayýn mutlak suretle kaynatýlmadan sadece sýcak su ile demlenmesi gerektiðini anlatan Bükün, "Çokça yapýlan bir yanlýþ var. Genelde üstteki demliðe kuru çayý býrakýp, alttaki demlikte suyu kaynatýyoruz. Bu çok yanlýþ bir durum ve yapýlmamalý. Eðer yapýlacaksa da kuru çayý býraktýðýmýz demliðe biraz soðuk su ilave etmeliyiz. Daha sonra alttaki çaydanlýktaki su kaynayýnca çayýn üzerine ilave etmeliyiz. Kesinlikle de çayý fokurdayacak derecede kaynatmamalýyýz. Yoksa çayýmýzý saðlýðýmýza zararlý hale getirmiþ oluruz" diye konuþtu.