Bilgilendirme : Bu konu 3919 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....
Hacet namazý nasýl kýlýnýr?
Her ihtiyâcýný Allâh'a arzeden ve her fýrsatta O'nu zikredip yücelten Rasûl-i Ekrem -sallallâhu aleyhi ve selem- her hangi bir ihtiyacý olan kimselere iki rek'at namaz kýlmalarýný tavsiye etmiþtir:
"Kimin Allâh'a veya her hangi bir insana ihtiyâcý hâsýl olursa önce abdest alsýn, abdestini de güzelce alsýn, iki rek'at namaz kýlsýn, sonra Allâh Teâlâ Hazretlerine senâda bulunsun, Rasûlullâh -aleyhi's-salâtü ve's-selâm-'a salât okusun, daha sonra da þu duâyý
Bu konu 8597 kez görüntülendi 0 yorum aldý ...
8597 Reviews
-
Uye No : 15638
Her ihtiyâcýný Allâh'a arzeden ve her fýrsatta O'nu zikredip yücelten Rasûl-i Ekrem -sallallâhu aleyhi ve selem- her hangi bir ihtiyacý olan kimselere iki rek'at namaz kýlmalarýný tavsiye etmiþtir:
"Kimin Allâh'a veya her hangi bir insana ihtiyâcý hâsýl olursa önce abdest alsýn, abdestini de güzelce alsýn, iki rek'at namaz kýlsýn, sonra Allâh Teâlâ Hazretlerine senâda bulunsun, Rasûlullâh -aleyhi's-salâtü ve's-selâm-'a salât okusun, daha sonra da þu duâyý yapsýn:
'Halîm ve kerim olan Allâh'tan baþka ilâh yoktur. Arþ-ý A'zam'ýn rabbi noksan sýfatlardan münezzehtir. Âlemlerin Rabbi'ne hamd olsun. Allâhým! Rahmetine vesile olacak amelleri, maðfiretini celbedecek esbâbý taleb ediyor, her çeþit günahtan koruman için yalvarýyorum. Her çeþit iyilikten zenginlik, her çeþit günahtan selâmet diliyorum. Rabbim! Affetmediðin hiçbir günâhýmý, kaldýrmadýðýn hiçbir sýkýntýmý býrakma! Rýzâna uygun olan her türlü dileðimi yerine getir! Hangi amelden râzý isen onu ver, ey Rahîm olan, bana en ziyâde rahmet gösteren Rabbim!' bundan sonra dünyevî veya uhrevî her ne dilerse taleb eder, çünkü o dilek takdir edilir." (Ýbn-i Mâce, Ýkâme, 189; Tirmizî, Vitr, 17)
Allâh Rasûlü'nün hâcet namazý tavsiyesine sýkýca sarýlan ashâbý, herhangi bir ihtiyaçlarý olduðunda Allâh'a ilticâ eder ve murâdlarýna nâil olurlardý. Bir yaz günü bahçývaný Enes -radýyallâhu anh-'e gelerek yaðmur yaðmadýðýndan ve bahçenin kuruduðundan yakýndý. Hz. Enes su getirterek abdest alýp namaza durdu. Selâm verdikten sonra bahçývanýna:
- Gökyüzünde bir þey görebiliyor musun? diye sordu. Bahçývan:
- Göremiyorum, dedi. Enes -radýyallâhu anh- tekrar içeri girip namaz kýldý. Üçüncü yahut dördüncü kez bahçývanýna:
- Gökyüzünde bir þey görebiliyor musun? diye sorunca adam:
- Kuþ kanadý gibi bir bulut görüyorum, dedi. Bunun üzerine Enes -radýyallâhu anh- namazýný ve duâsýný sürdürdü. Az sonra adam yanýna girdi ve:
- Gök bulutla kaplandý ve yaðmur yaðdý, dedi. Hz. Enes:
- Haydi Biþr bin Þegaf'ýn gönderdiði ata bin de yaðmurun nerelere kadar yaðdýðýný araþtýr, dedi.
Bahçivan ata binip etrâfý dolaþtýðýnda yaðmurun Müseyyerîn köþkleriyle Gadbân sarayýndan öteye geçmediðini gördü ki Enes -radýyallâhu anh-'ýn bahçesi de bu sýnýrlar dâhilindeydi. (Ýbn-i Sa'd, et-Tabakâtü'l-kübrâ, VII, 21-22)
Ashâb-ý kirâm'ýn hâcet namazý ile Allâh'a yönelip yalvarmalarýna bir baþka misâli de Enes bin Mâlik -radýyallâhu anh- þöyle anlatýr:
Rasulullah -sallallâhu aleyhi ve selem-'in ashâbýndan Ebû Mý'lâk adýnda biri vardý. Bu zat baþkalarý ile ortaklýk kurarak ticaret yapardý. Dürüst ve takvâ sâhibi biri idi. Bir defasýnda yine yola çýkmýþtý.
Karþýsýna çýkan silahlý bir hýrsýz:
- Neyin varsa çýkar seni öldüreceðim, dedi. Ebu Mý'lâk:
- Maksadýn mal almaksa al, dedi. Hýrsýz:
- Ben sâdece senin canýný istiyorum, dedi. Ebu Mý'lâk:
- Öyleyse bana müsaade et de namaz kýlayým dedi. Hýrsýz:
- Ýstediðin kadar namaz kýl, dedi. Ebu Mý'lâk namaz kýldýktan sonra üç defa þöyle duâ etti:
- Ey gönüllerin sevgilisi (Yâ Vedûd), ey yüce arþýn sâhibi, ey dilediðini yapan Allâhým! Ulaþýlmayan izzetin, kavuþulmayan saltanatýn ve arþýný kaplayan nûrun için beni þu hýrsýzýn þerrinden korumaný istiyorum! Ey imdâda koþan Allâhým! Yetiþ imdâdýma.
Ebu Mý'lâk duasýný bitirir bitirmez, elindeki kargýyý kulaklarý hizâsýnda tutan bir süvârî peydâ oldu! Süvâri mýzraðý hýrsýza saplayýp onu öldürdü. Sonra da tâcire döndü. Tacir:
- Kimsin sen? Kimsin sen? Allâh seni vasýta kýlarak bana yardým etti, diye sorunca süvari:
- Ben dördüncü kat semâ ehlindenim. Ýlk duâný yapýnca semânýn kapýlarýnýn çatýrdadýðýný iþittim. Ýkinci defa duâ edince gök ehlinin gürültüsünü iþittim. Üçüncü defa dua edince, zorda kalan biri dua ediyor, denildi. Bunu duyunca Allâh'tan, onu öldürmeye beni memur etmesini istedim. Allâh Teâlâ da kabul etti ve geldim. Þunu bil ki, abdest alýp dört rek'at namaz kýlan ve bu duayý yapan kimsenin, zorda olsun veya olmasýn duasý kabul edilir, dedi. (Ýbn-i Hacer, el-Ýsabe, IV, 182)
selam ve dua ile..
-
Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)