Ýnsanoðlunun 3 bin 600 yýl önce de peynir yediði ortaya çýkarýldý.

Çin'in baþkenti Pekin'deki Bilimler Akademisi Üniversitesi araþtýrmacýlarý, Taklamakan Çölü'nde bulunan mumyalarýn boðazlarýnda ve göðüs kýsýmlarýnda peynir parçalarý buldu.

M.Ö. 1615 yýlýna ait olduklarý sanýlan mumyalarýn, dönemin inanýþlarý doðrultusunda ölüm sonrasý yaþamda aç kalmamalarý için boðazlarýna ve göðüs boþluklarýna yerleþtirilen peynir parçalarý ile gömüldüðü tahmin ediliyor.

Þimdiye kadar bulunan en eski peynirin yapýmýnda yaðý alýnmýþ süt kullanýlmýþ.

Çin Bilimler Akademisi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Yimin Yang, Discovery News'e yaptýðý açýklamada, "Mumyalarýn boðazýnda bulduðumuz peynir parçalarý, günümüze kadar hiç bozulmadan gelen en eski süt ürünleri. Keþif, kefirin gizemli tarihini M.Ö. 2. yüzyýla kadar ***ürüyor ve kefirin bilinen en eski süt mayalama yöntemi olduðunu gösteriyor" dedi.

Mumyalarýn bulunduðu Taklamakan Çölü'ndeki hava kuruluðu ve tuzlu topraðýn peynirin bozulmasýný engellediði varsayýlýyor.

On mezara gömülen mumyalarda 13 parça peynir bulan araþtýrmacýlar, sarýmsý organik maddeler olarak niteledikleri parçalarýn peynir olduðunu ancak içlerindeki proteinleri analiz ederek ortaya çýkardý.

Araþtýrmacýlardan Andre Þevçenko, "Sadece dünyanýn en eski peynirini deðil, en eski teknolojilerden birini de bulduk" dedi.

Avrasya'nýn doðusunda üç bin yýl önce laktozsuz probiyotik süt ürünleri üretildiðini gösteren araþtýrma, "Journal of Archeological Science" dergisinde yayýmlandý.
(AA)