Trafik kazalarýnda maddi hasar görmüþ araç sahipleri, maddi hasarýn dýþýnda hasara baðlý doðan deðer kaybý zararýný da tahsil edebiliyor.

Ýzmir'de karþý tarafýn suçlu olduðu maddi hasarlý bir trafik kazasý yaþayan oto servis iþletmecisi, aracýnda kazadan sonra oluþan 3 bin 500 TL'lik deðer kaybýný açtýðý mahkemeyi kazanarak sigorta þirketine ödetti.

Ýzmir'de, bir mahkemenin verdiði kararla, kazadan sonra araçlarda oluþan deðer kaybý da tarihe karýþtý. Ýki yýl önce 48 bin TL'lik aracýyla seyir halindeyken karþý tarafýn suçlu olduðu maddi hasarlý trafik kazasý yaþayan oto servis iþletmecisi Hýdýr Yýldýrým, sigorta þirketine baþvurarak aracýný tamir ettirdi. Aracýný yaptýrdýktan sonra satmaya karar veren Yýldýrým, satýþ iþlemleri sýrasýnda araçta onarýlan ve deðiþtirilen parçalar nedeniyle 3 bin 500 TL'lik deðer kaybý olduðunu öðrendi. Bunun üzerine avukatýna baþvuran Yýldýrým, sigorta þirketinden deðer kaybýný karþýlamasýný talep etti. Mahkeme, Yýldýrým'ýn aracýnda oluþan deðer kaybýnýn 3 bin TL'sinin sigorta þirketi tarafýndan ödenmesine hükmetti.

"AVUKATA BAÞVURUN"

Önce böyle bir haklarýnýn olduðunu bilmediðini söyleyen Yýldýrým, "Baþýma gelince öðrendim. Bilmeyenlerin de bu konuda hassasiyet göstermeleri ve bir avukata baþvurmalarýný öneririm. Örneðin bir müþterimizin aracýna çarptýlar. Onun da benim gibi kazada suçu yok. Açtýðým davayý anlattým. Böyle bir þeyi hiç bilmediðini dile getirdi ve söylediðim için memnun oldu. Ýki yýl içerisinde bu tür durumla karþýlaþan vatandaþlar sigorta þirketlerinden kaybettikleri deðeri Yargýtay kararý ile alabilirler" dedi.

"BÖYLE BÝR KARAR OLDUÐUNU BÝLMÝYORDUM"

Aracýnda geçirdiði kaza sonrasý yaklaþýk 9 bin TL'lik deðer kaybý meydana geldiðini kaydeden Ahmet Þenduryýldýz isimli sürücü ise, "Böyle bir karar olduðunu bilmiyordum. Ben de kaza yaptým. Haklý olduðum halde 8-9 bin civarýnda zararým var. Sattýðýmda bu külfet karþýma çýkacak ve bunu sigorta þirketinden karþýlamayý düþünüyorum. Arabam yapýlýnca satmayý düþünüyordum" diye konuþtu.

ÝKÝ ÞARTI VAR

Hýdýr Yýldýrým'ýn avukatý Ozan Yýldýz da, konuyla ilgili þu bilgileri verdi: "Trafik kazalarýnda maddi hasar görmüþ araç sahipleri, maddi hasarýn dýþýnda hasara baðlý doðan deðer kaybý zararýný da trafik sigortasýndan artýk tahsil edebiliyor. Bunun için iki yýl zaman içerisinde baþvurmalarý ve trafik teminat limiti 29 bin liraya kadar hasar bedelini aþmamýþ olmasý gerekiyor. Vatandaþlar, araçlarýnýn onarýmýný sigorta þirketinden yaptýrýyorlar ama buna baðlý doðan deðer kaybý için ayrýca yasal yollara baþvurmalarý gerektiðinden bununla ilgili bilgi noksanlýðý var. Bu bilinç yavaþ yavaþ yerleþmekte. Bu yüzden bu dava artacaktýr. Sigorta þirketleri teminat dýþý hal olduðunu savunuyorlar ama mahkemeler artýk bu konuda kararlarý netleþti. Zararlar teminat kapsamýndadýr."