Linux, Linus Torvalds
adýnda Finlandiyalý bir bilgisayar mühendisinin 1991 yýlýnda Helsinki Üniversitesi'nde bir öðrenci iken Intel'in yeni iþlemcisi 80386nýn korumalý mod mimarisini denemek üzere geliþtirmeye baþladýðý Unix (aslen Minix) tabanlý bir iþletim sistemi çekirdeðidir. Bilinenin aksine Linux bir iþletim sistemi deðil iþletim sistemi çekirdeðidir. Yani Linux, Linux daðýtýmlarýnýn bel kemiðini oluþturmaktadýr. Ýnternette yaptýðý duyuru sonucunda tüm dünyadan birçok programcýnýn da desteði ile hýzla geliþmiþ ve halen ayný destek ile geliþmekte olan açýk kaynak kodlu, özgür bir yazýlýmdýr.[1] Hýzlý bir sürecin sonunda Linus'un geliþtirdiði çekirdek, GNU hareketinin bir meyvesi ve ayný zamanda taþýyýcýsý haline gelmiþtir. GNU için yazýlmýþ özgür yazýlýmlar çok kýsa süre içerisinde Linux çekirdeði ile uyumlu çalýþabilecek hale getirilmiþ ve ortaya güçlü, kararlý, esnek ve açýk kaynak kodlu bir iþletim sistemi çýkmýþtýr. GNU/Linux olarak anýlmasý gereken iþletim sistemi zaman içerisinde telaffuz kolaylýklarýndan ötürü Linux olarak anýlmaya baþlanmýþtýr. Linux hem güvenli olmasý hem de ekonomik olmasýndan ötürü ilerleyen yýllarda popülerliði artarak hayatýmýzda daha önemli hale gelecektir. Açýk kodlu bir yazýlým olan Linux özgür geliþimi, yaratýcýlýðý ve baðýmsýz ilerlemeyi desteklemekte ve biliþim dünyasýndan destek görmektedir.

GNU/Linux Daðýtýmlarý

Þu anda GNU yazýlýmlarýný ve diðer özgür yazýlýmlarý bir araya getiren ve tüm bunlarý bir Linux çekirdeði ile beraber toplu, derlenmiþ ve kurulumu çok kolay bir iþletim sistemi olarak piyasaya süren irili ufaklý birçok çalýþma mevcuttur. Ubuntu, Debian, SUSE, Pardus (Ýþletim sistemi), Fedora, Gentoo, Archlinux, Mandriva, Turkix, Gelecek Linux, Armador OS 2006, Red Hat, Slackware bunlardan çok bilinen birkaçýdýr. Her biri, normal bir bilgisayar kullanýcýsýnýn biraz dikkat ederek bilgisayarýna kurabileceði ve neredeyse hiç yabancýlýk çekmeden kullanabileceði kadar rahat bir kurulum arayüzüne sahip bir þekilde daðýtýlmaktadýr. Bu daðýtýmlar kendi sayfalarýndan indirilebilecek kurulum ISO'larý veya bilgisayar mühendislikleri yazýlým arþivlerinden ya da sadece daðýtým iþini üstlenmiþ internet sitelerinden CD'ler þeklinde edinilebilmektedir. Ülkemizde Linux çalýþmalarý TÜBÝTAK destekli Pardus, özel sektör destekli Gelecek Linux ve Armador OS 2006, öðrenci destekli Turkuaz, Turkix, Truva, Turanid_Linux gibi projelerle ulusal biliþim pazarýnda kendine yer edinmektedir.

Linux daðýtýmlarý

Kullaným Alaný

Açýk kaynaklý olmasý çekirdek yapý üzerine uygulama geliþtirmeyi kolaylaþtýrmaktadýr. Ve bundan dolayý Linux farklý amaçlar dahilinde kullanýlýr. Cep telefonlarýnda, PDA'larda, Laptoplarda, Notebooklarda, Masaüstü Bilgisayarlarda ve Sunucularda kullanýmý yaygýndýr. Her amaç için farklý bir Linux daðýtýmý bulmak mümkündür. Ev kullanýcýlarý için SUSE, Ubuntu, Mandriva , Pardus gibi daðýtýmlar yaygýnken, sunucularda Fedora, Centos, Debian daha yaygýn olup ayrýca eðitim için Edubuntu gibi daðýtýmlar da bulmak mümkündür.

Destek Olan Kuruluþlar

Þu anda neredeyse tüm üniversite bilgi iþlem merkezleri, bunlarýn yanýnda Google, NASA, IBM, Yahoo, HP, Boeing, HSBC, CitiBank, SonyEricsson, Nokia, Siemens, Samsung, General Motors, Hyun, Oracle, EToys, Tübitak,Troll Tech., Novell gibi çok büyük kuruluþlar Linux kullanmakta ve bir þekilde özgür yazýlýmlara destek olmaktadýrlar.