BÝLGE- KAÐAN’ IN ÖÐÜTLERÝ

Bilge Kaðan, altýncý yüzyýlýn baþlarýnda, yedinci yüz yýlýn ortalarýnda, Mancur’ ya dan Ýran’ a kadar uzanan geniþ bölgede, Asya’ nýn hakimi olmuþ, Orhun Abideleri denilen “Ebedi taþa” yazdýrdýðý ”Türk Milletinin, Türk devletinin adý, saný yok olmasýn” dediði öðüdünde;
“Ey Türk Oðuz Beyleri! Bu sözümü iyi iþitin! Üstten gök çökmedikçe, alttan yer delinmedikçe biliniz ki, Türk milleti, Türk yurdu, Türk devleti, Türk töresi bozulmaz. Ey ölümsüz Türk milleti! Kendine dön! Milletin adý saný yok olmasýn diye, Türk milleti için, gece gündüz uyumadým, gündüzleri oturmadým. Kardeþim Kül Tigin ile ölesiye çalýþtým. Birleþen milleti daðýtmadým. Türk Kaðan Ötükende oturursa, Türk yurdunda sýkýntý olmaz. Ben Ötükende oturarak tek baþýna yurdu idare ettim. Çinlilerin deðerli hediyelerine kapýlmadým. Buna kapýlan ne kadar Türk’ün öldüðünü, Çin boyunduruðuna girdiðini unutmadým. Tanrý yardým etti, Türk kaðaný oldum. Daðýlmýþ milletimi topladým. Fakir milletimi zengin ettim. Azalmýþ milletimi çoðalttým. Atalarýma layýk bir evlat olmaða çalýþtým. Ecdadýmýz törelerine öyle baðlý idi ki, bununla milleti mutlu ettiler. Onlar bilge kaðandýlar. Sonradan bilgisiz, beceriksiz kaðanlar, Çinlilerin hilesine kandýlar. Türk milleti, zengin ülkelerini kaybettiler. Türk kaðanlarýn cihaný tutan haþmeti maziye karýþtý. Bu yüzden Türk yöneticileri köle, Türk kýzlarý da cariye oldu. Türk adý yerine Çince isim kullandýlar. Bu utanç vericidir. Yüce Tanrý, Türk’ün bu haline acýdý, babam Ýlter Kaðaný Türklere Kaðan yaptý. Babamýn Türk ordusu kurt, Türk düþmanlarý koyun oldu. Kurt önünden kaçan koyunlar daðýlýp gittiler.
Babam, Doðudan Batýya at koþturdu. Türkleri birleþtirdi, Türk devletini ihya etti. Ben zengin ve parlak bir millete Han olmadým. Kardeþim ve yeðenlerimle birlikte yemin ettik, Türk milletinin, Türk devletinin adý, saný yok olmasýn diye gündüz oturmadým, gece uyumadým, çalýþtým.” Dedi