OSMAN GAZÝ’ NÝN OÐLU ORHAN GAZÝYE VASÝYETÝ

Osman Gazi dünyanýn en güçlü, en uzun imparatorluðunu kuran hükümdardýr. Derviþ gazilerin reisidir. Uç Beyliðinden “Kara Osman Bey, Osman Þah bey, padiþah” adlarýný aldý. Onun babasý ise Ertuðrul gazidir. Horasan’ dan geldi. Anadolu’ da 600 küsur yýl devam edecek bir Ýmparatorluðun temelini attý. Ölüm döþeðinde iken oðlu Orhan Bey’ e öðüdünde;
Ey oðul! Bugüne kadar tereddütsüz, benim isteðime uydun, sözümü tuttun. Tanrý senin dileklerini yerine getirsin. Benim arzum, mezarýmý gümüþ kubbenin altýna koyasýn.
Ey oðul! Anlamadýðýn konularý alimlerden öðrenip yapasýn. Ýyice bilmediðin hiçbir iþe baþlamayasýn. Sana itaat edenleri has tutasýn. Askerlerine yardým etmede cömert olasýn. Çünkü insan, ihsanýn kulcaðýzýdýr.
Ey oðul! Asla zalim olmayasýn. Cihada devam edesin ki, böylece benim ruhum þad olsun. Alimlere riayet edesin ki, iþler düzgün gitsin.
Ey oðul! Askerlerine ve malýna ilgi duyup gururlu olmayasýn. Bizim mesleðimiz Allah’ýn dinini yaymakta, kuru kavga ve cihangirlik deðildir. Sana da bunlar yaraþýr.
Ey oðul! Daima herkese iyilik ve ihsanda bulunasýn. Nerede bir ilim ehli duyarsan ona ikbal gösteresin, yumuþak davranasýn ki, alemi adaletinle þenlendiresin, böylece memleket iþlerini noksansýz göresin” dedi.