Bilgilendirme : Bu konu 3803 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....
TÝMUR HAN’ IN ÖÐÜTLERÝ
Timur, Türkistan’ýn Kes þehrinde dünyaya geldi. Cenkiz Han’ ýn soyundandýr. Zamanýn alimlerinden ilim ve harp tekniðini, devlet yönetimini öðrenen bir devlet adamýdýr. Bir savaþta ayaðý yaralanýp topallamasýndan sonra “Lenk” sýfatýný aldý. Çeþitli tarihçiler onu ”Merhametsiz, kellelerden kale yapan zalimdir, þehirleri yaðmaladý, yakýp, yýktý, Yýldýrým Beyazýt’la savaþýp, kardeþi kardeþe kýrdýrdý. Osmanlýlarýn duraklamasýný ve Ýstanbul’un alýnmasýný elli yýl geciktirdi“
Bu konu 7611 kez görüntülendi 0 yorum aldý ...
Timur Han’ in öðütleri
7611 Reviews
-
Uye No : 15638
Timur Han’ in öðütleri
TÝMUR HAN’ IN ÖÐÜTLERÝ
Timur, Türkistan’ýn Kes þehrinde dünyaya geldi. Cenkiz Han’ ýn soyundandýr. Zamanýn alimlerinden ilim ve harp tekniðini, devlet yönetimini öðrenen bir devlet adamýdýr. Bir savaþta ayaðý yaralanýp topallamasýndan sonra “Lenk” sýfatýný aldý. Çeþitli tarihçiler onu ”Merhametsiz, kellelerden kale yapan zalimdir, þehirleri yaðmaladý, yakýp, yýktý, Yýldýrým Beyazýt’la savaþýp, kardeþi kardeþe kýrdýrdý. Osmanlýlarýn duraklamasýný ve Ýstanbul’un alýnmasýný elli yýl geciktirdi“ deseler de bu doðru deðildir. Ankara savaþýný aslýnda Timur han istemediði halde, Yýldýrým Han’ýn zorlamasýyla bu felaketin olduðunu ifade edenlerin tespiti de vardýr. Ona ”Milliyetçiliðin düþmanýdýr” diyenler de çýkmýþtýr. Fakat Timur, Ýran seferinde, Þehnamenin yazarý, ünlü þair Firdevs’in mezarýna giderek “Kalk, kalk da hiç durmadan kötülediðin maðlup Türk’ü þimdi gör” demiþti. O, en az Bilge Kaðan kadar özüne baðlýdýr. O, Müslüman Türk insanýna seslenirken;
“Biz ki, Mülk’ü Turan, Emir’i Türkistan’ýz; Biz ki Türk oðlu Türküz; Biz ki, milletlerin en kadimi ve en ulusu, Türk’ün baþbuðuyuz diyerek tam otuz altý yýl saltanat sürdüm. Deðerli askerlerim sayesinde pek çok yer fethettim ve yirmi yedi ülkenin Hakaný oldum.” diyen. Timur, Turan, Ýran, Rum [Anadolu], Suriye, Mýsýr, Irak, Azerbaycan, Fas, Horasan, Hindistan, Gürcistan, Ermenistan ve Kafkas ülkelerinin birçok yerlerini aldý. Çin’i ortadan kaldýrmak için hazýrlýk yaptý. Tam bu anda büyük bir kýþ bastýrdý. Her yer karla kaplandý. Yine de yola çýktý. Yaþlýydý, Çin sýnýrýna geldi. Burada ordusuna büyük bir geçit töreni yaptýrdý, “KUÐU AVI” düzeni aldýrdý. Aniden hastalandý, Hekimbaþý Feyzullah, durumunun iyi olmadýðýný söyledi. Timur, vasiyetini hazýrladý ve 19 Mart 1405’de öldü. Cesedi mumyalandý, Semer kant’a defnedildi. O, öðüdünde:
“Oðullarým! Size vasiyetim, milletin rahatlýðýný saðlayýn, dertlerine çare bulun, zayýflarý koruyun, yoksullarý zenginlerin eline býrakmayýn. Adalet ve iyilik rehberiniz olsun. Aradaki nifakçýlara fýrsat vermeyin. Ölüm döþeðindeki babanýzýn sözlerini unutmayýn. Benden sonradakilere kurallar koydum. Bunlara sahip çýkarsanýz, baþarýlý olursunuz. Bu öðütlerim uzun deneyimlerim neticesidir; Allah’ýn dinini dünyaya yaymaya gayret edin. Adamlarýma güvendim, her birine yetki verdim. Onlar benim gözbebeðimdiler. Düþman üzerine gitmeden, ilim adamlarýnýn görüþünü aldým, bunun faydasýný gördüm. Her iþimde iyi niyetli ve sabýrlý oldum. Dosta düþmana karþý eþit davrandým. Herkes, makam ve mevkisi ne olursa olsun, kanunlara uymayý ibadet saymalýdýr. Komutan ve askerlere, maddi ve manevi yardýmý esirgemedim. Onlar da savaþlarda can vermede tereddüt etmediler. Yirmi yedi ülkenin Hakaný oldum. Han elbisesini giydiðim andan itibaren dur durak bilmedim. Gece, gündüz uyumadým. Planlar hazýrladým. Askerlerle komutanlar arasýnda isyan çýktýðýnda sabýrlý davrandým, önem vermez göründüm. Ama asla ilgisiz kalmadým, arasýný buldum. Savaþta askerlerle birlikte düþman üzerine saldýrdým. Kenara çekilip rahatýmý düþünmedim. Þöhretim uzak ülkelere gitti. Adaletten asla ayrýlmadým. Ýyilik yaptým, iyilik gördüm. Suçlulara, suçsuzlara eþit davrandým. Kalp kazandým, adil bir þekilde hükmettim. Disipline önem verdim. Ezileni, ezenin elinden kurtardým. Suçluya ceza verdim. Suçsuzlarý korudum. Bana karþý gelenleri, aman dilemeleri halinde affettim. Alimlerle, bilim adamlarýyla sürekli istiþare ettim. Onlarýn dileklerini yerine getirdim. Ýkiyüzlü, kötü fikirli, dalkavuk olanlarý yanýmdan kovdum. Baþladýðým iþi azimle, sabýrla yerine getirdim. Kýrgýnlýk, öfke duygularýna yer vermedim. Dini, geçmiþ Hakanlarýn kanunlarýný, ilim adamlarýna sorup öðrendim. Onlardan yararlandým. Bir devletin yýkýlma ve yükselme sebeplerini araþtýrdým. Ona göre hata yapmama yönünü tercih ettim. Yanlýþlara düþmemeðe özen gösterdim. Vergilerde adil davrandým. Rüþvete, zulme fýrsat vermedim. Bu bir mikroptur. Bulaþtýðý yeri yok eder. Halkýn derdini bizzat yakýnen izledim. Büyüklere kardeþim, küçüklere evladým gibi davrandým. Halkýmýn gelenek ve göreneklerine saygýlý oldum. Fethettiðim ülkelerin sevgisini kazandým. Halkýn sevdiði kiþilere görev verdim. Kusurlu olanlarý derhal görevden aldým ve cezalandýrdým. Ýdareciler, askerler veya halk arasýnda zulüm yapanlar tespit edildiðinde gereðini yaptým. Herhangi bir kabile, bey, benim toplumumda ise, beylerine saygý gösterdim ve onurlandýrdým. Benimle dost olanlarý piþman etmedim. Her türlü yardýmý karþýlýksýz býrakmadým. Özür dileyenleri affettim. Benimle yakýn dostluk kuranlarýn hepsi benden iyilik gördü. Hakan olmam, güçlü olmam, bu düþünceme engel olmadý. ”Ýyilik eden, koruyan” olmaya çalýþtým. Oðullarým ve torunlarýmýn kan baðýna önem verdim. Onlar için kötü niyet beslemedim. Herkesi iyice tanýmaya gayret ettim. Leh ve aleyhime olanlarýna bakmadým, askerlerime daima saygý gösterdim. Düþmanýmýn sadýk beylerine ve savaþçýlarýna dostluk gösterdim. Onlarýn savaþ esnasýnda komutanlarýný terk edip yanýma gelen düþman, bana göre insanlarýn en kötüsüdür. Toktamýþ Hanla yapýlan savaþta böyle bir olay oldu. Nefret ettim. “Þimdi Hanlarýna ihanet edenler, yarýn da bana ihanet ederler” diye onlara “hain, alçak” olduklarýný söyledim. Tecrübemle þunu da öðrendim; dine inanmayan, kurallarýna uymayan bir devlet uzun zaman ayakta kalamaz. Ben devletimin yapýsýný Ýslamiyet üzerine kurdum. Bu konuda yasalar koydum. Biri ordu mensuplarýna, diðeri sivillere olmak üzere iki kadý görevlendirdim. Bunlarýn görevi yanlýþlardan korumaktýr. Camiler, yollar, kervansaraylar, köprüler yaptýrdým. Adalet Nazýrlýðý kurdum. Ýslam’ý yaymak için yasalarla birlikte devlet idaresine yeni kurallar koydum;
Han baþkalarýnýn görüþüne önem vermeli, adaleti gözetmeli, emir ve yasaklar da kararlý olmalý, devlet iþlerine yabancýyý sokmamalý, kararýndan dönmemeli, ordu ve halk üzerinde etkili olmalý, çevresindekilerden þüpheci olmalý, onlarý iyi tanýmalý diye uyarýyorum. “Diyen Timur Han, o günlerde, bugünleri görür gibidir.
-
Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)