SULTAN ÝKÝNCÝ MURAT HAN’ IN VASÝYETÝ [1403-1451]
“Gerçi, kim haddim deðildir, buseni kýlmak deðil, Arif olan çün bilur, aný ne lazým söylemek” diyen Sultan Murat, Çelebi Sultan Mehmet’in oðlu ve yeni çaðýn kapýsýný açan Fatih Sultan Mehmet Han’ýn babasýdýr. Büyük bir komutan, alim, þair, musiki ustasý, fen ve din ilimlerini inceleyip, bilen bir Hakan’dýr. Varna ve 2. Kosova savaþlarýný bileðinin hakkýyla alan, Türkiye’yi üç asýr, dünyanýn en güçlü devleti olmasýnýn temelini atan bir Sultan’dýr. Eðer O, Varna’da baþarý saðlanmasaydý, Türkiye’nin geleceði tehlike içinde olacaktý. ”Büyük Türk Hakaný” namýyla tanýnan Sultan’a, batý bilimcileri ” O, ince ruhlu, hassas yapýlý çok adil, merhametli, sözüne sadýk, cesur, azimli, tedbirli, güler yüzlü, düþmana karþý sert davranan bir Hakan’dýr” derken, bazý tarihçiler “Türk Rönesans’ýný baþlatan Hükümdar’dýr” diye anlatýrlar. Sultan’ýn özel vasiyetini, tam olarak Mithat Sert oðlunun “Vasiyetname” adlý eserinde bulabilirsiniz. O, özet olarak vasiyetinde:

“Ben ki, Ulu Sultan, Büyük Hakan, Arap ve Acem Meliklerinin efendisi, gazi ve mücahitlerin yardýmcýsý, düþmanlarýn korkulu rüyasý, zayýf ve fakirlerin hamisi, denizlerin ve karalarýn Sultaný Fethin babasý, þehit Sultan Beyazid’in oðlu, kutlu Sultan Mehmet oðlu Murat haným. Saruhan memleketinde bulunan malýmýn üçte birini vasiyet ettim. Bu, on bin florin’dir. Bunun bir kýsmýný fakir-fukaraya, bir kýsmýný da Mekke ve Medine yoksullarýna, bir kýsmýný Kabe’ye, Mescidi Aksa’ya, Kur’an okuyanlara, muhtaçlara daðýtýnýz. Daha sonra on bin florin daha harcamanýzý istiyorum. Kýrmýzý yakut baþlýklý yüzüðümü ki, onu 95 bin dirheme aldým. Onu da satasýnýz, bu para bitene kadar, gece gündüz ruhuma Kur’ an okuyanlara daðýtasýnýz. Kaþlý yüksüðün parasýyla defnimden sonra okuyup dua edenlere, harcayasýnýz. Hastalandýðým anda ve sonrasý kölelerimin hepsi hür olsun.” demektedir