Bilgilendirme : Bu konu 3802 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....
FATÝH’ÝN VASÝYETÝ VE DUASI
“Ben ki, Ýstanbul Fatihi aciz bir kul, Fatih Sultan Mehmet, bizatihi alýn terimle kazanmýþ olduðum akçelerimle satýn aldýðým Ýstanbul’ un Taþlýk mevkiinde bulunan, hudutlarý belli olan 136 adet dükkanýmý aþaðýdaki þartlar gereði vakfý sahih eylerim. Þöyle ki; bu gayr-i menkulümden elde edilecek gelirlerle, Ýstanbul’un her sokaðýna ikiþer kiþi tayin eyledim. Bunlar ki, ellerinde bir kap içerisinde kireç tozu ve kömür külü olduðu halde günün belirli saatlerinde bu
Bu konu 8877 kez görüntülendi 0 yorum aldý ...
Fatih’in vasiyeti ve duasi
8877 Reviews
-
Uye No : 15638
Fatih’in vasiyeti ve duasi
FATÝH’ÝN VASÝYETÝ VE DUASI
“Ben ki, Ýstanbul Fatihi aciz bir kul, Fatih Sultan Mehmet, bizatihi alýn terimle kazanmýþ olduðum akçelerimle satýn aldýðým Ýstanbul’ un Taþlýk mevkiinde bulunan, hudutlarý belli olan 136 adet dükkanýmý aþaðýdaki þartlar gereði vakfý sahih eylerim. Þöyle ki; bu gayr-i menkulümden elde edilecek gelirlerle, Ýstanbul’un her sokaðýna ikiþer kiþi tayin eyledim. Bunlar ki, ellerinde bir kap içerisinde kireç tozu ve kömür külü olduðu halde günün belirli saatlerinde bu sokaklarý gezeler ve yerlere tükürenlerin tükürükleri üzerine bu tozu dökeler ki, günlük ücretleri yirmiþer akçe alsýnlar; diðer kalan paralarýmý da hastalara, yoksullara daðýtýla, zinhar hastalarýmýzý gýdasýz býrakmayalar.” dedi.
Fatih Sultan Mehmet, Bizans’ýn alýnmasýndan hemen sonra, Ýmparatorluk sarayýný gezip incelediði sýrada, zindanda yaþlý bir papazý gördü. Yanýna vardý ve ona; ” Efendi! Neden hapsedildin, suçun neydi?” diye sordu, Oda; ”Sultaným! Ýstanbul kuþatýldýðý sýrada Ýmparator beni huzuruna davet etti ve bana; “Aziz Peder! Türkler Ýstanbul’a girebilecek mi?” diye sordu. Ben de ilmime güvenerek Ona; ” Efendim ne yazýk ki, Türkler buraya hakim olacaklar“ dedim. Ýmparator hiddetlendi, iþkenceyle beni buraya hapsettirdi.” dedi. Fatih bu olaydan oldukça etkilendi ve papaza þu soruyu yöneltti; “Aziz Peder! Ýstanbul, bir gün gelir de bizim elimizden de çýkar mý?” dediðinde Papaz;” Ýçinizdeki fesatçýlar, düþmanlar, kendi çýkarlarýný düþünüp, devleti soymaya kalkarlarsa ve birde taþýnýr, taþýnmaz mallarýný yabancýlara satýp, onlardan medet umar duruma düþerlerse, o zaman Ýstanbul bir baþkasýnýn eline geçer” dedi. Bu söz üzerine Fatih’in tüyleri ürperdi ve oracýkta dizlerinin üzerine çöktü, ellerini açýp “Ya Rab! Ülkemde böyle fesatçýlara, devlet düþmanlarýna fýrsat verme. Onlarý gazabýna uðrat, birlik ve beraberliðimizi bozma “ diye niyazda bulundu. Burada, papazýn sözlerini ve Fatihin duasýný, aklý selim olan bu günün insaný, bir kez daha düþünmelidir.
-
Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)