Ana babayý dinlemeyip evlenmek

Sual: Bir kýzýn salih ana babasýný dinlemeyip sevdiði biri ile evlenmesi caiz midir? Ana-babanýn evladý üzerinde ne hakký vardýr?
CEVAP
Ýmam-ý Nesefi hazretleri bildiriyor ki:
Ana-babanýn evladý üzerinde ****en kadar hakký vardýr. Bunlardan birkaçý þöyledir: Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Ana-babasýný hizmetleriyle razý eden, Allahü teâlâyý razý etmiþ olur, onlarý gazaplandýran, Allahü teâlâyý gazaplandýrmýþ olur.) [Ýbni Neccar]

Hasan-ý Basri hazretleri, Kâbe’yi tavaf ederken sýrtýnda yük olan bir zat görüp der ki:
- Niçin yükle tavaf ediyorsun?
- Bu yük deðil, babamdýr. Bunu Þam’dan yedi defa getirip tavaf ettim. Çünkü, bana dinimi, imanýmý öðretti. Beni Ýslam ahlaký ile yetiþtirdi.
- Kýyamete kadar böyle arkanda taþýsan, bir defa kalbini kýrmakla bu yaptýðýn hizmet boþa gider. Bir defa da gönlünü yapsan, bu kadar hizmete karþýlýk olur.

(Ya Resulallah, annem müþriktir. Ona iyilik etmem caiz midir?) diye sorana, (Evet, annene iyilik ve ihsanda bulun!) buyuruldu. (Ebu Davud)

Hadis-i þeriflerde buyuruluyor ki:
(En faziletli amel, vaktinde kýlýnan namazdan sonra ana-babaya iyiliktir.)[Müslim]

(Ana-babaya ihsan, bedbahtlýðý saadete çevirir, ömrü uzatýr ve insaný kötü ölümden korur.) [Ebu Nuaym]

Þu halde ana-baba zalim olup, evlada zulmetseler de, günah iþlemeyi emretseler de, yine onlarý üzmemeye, küstürmemeye çalýþmalýdýr! Onlarý üzücü söz ve hareket caiz olmaz.

Ana-baba kötü bile olsa, yine onlarla iyi geçinmelidir! Ziyaretlerini terk etmek büyük günahtýr. Hiç olmazsa, selam göndererek, tatlý mektup yazarak, telefon ederek, bu günahtan kurtulmalýdýr!
Babasýna asi gelen, çocuðundan mürüvvet göremez, muradýna kavuþamaz, ailesi ile geçinemez, evinin tadý bozulur. (Þir’a)
Hadis-i þeriflerde buyuruluyor ki:
(Ana-babasýnýn rýzasýný alan mümine Cennetten iki kapý, üzene de Cehennemden iki kapý açýlýr.) [Beyheki]

(Ana-babasýný razý eden mümin, ne yaparsa yapsýn Cehenneme girmez, inciten de Cennete girmez.) [Þir’a]

Cihad için izin isteyen birine Peygamber efendimiz, ana-babasýnýn sað olduðunu öðrenince, (Burada kal, onlara hizmet et, onlara hizmet cihaddýr) buyurdu. (Buhari)

Cihada gitmek için gelen baþka birine de buyurdu ki:
(Annenin yanýndan ayrýlma! Cennet onun ayaðý altýndadýr.) [Nesai]

Biri de, hicret etmek için gelip, (Ya Resulallah, ana-babamý aðlatarak geldim) dedi. Peygamber efendimiz, bu duruma üzülerek buyurdu ki:
(Hemen git, onlarý aðlattýðýn gibi güldür!) [Ebu Davud]

Hak teâlâ, buyurdu ki:
(Ya Musa, benim indimde çok aðýr ve büyük bir günah vardýr ki, o da, ana-baba evladýný çaðýrýnca, emrine uymamasýdýr) [Ý.Ahlaký]

Hak teâlâ buyuruyor ki:
(Biz insana, ana-babasýna iyilik etmesini tavsiye ettik.) [Ahkaf 15]

Hasan-ý Basri hazretleri buyurdu ki:
(Âlim bir evladýn ana-babasý kâfir olsa, kuyudan su çekmeleri için ona muhtaç olsalar, o da birkaç kova çektikten sonra öf dese, bu sebeple bütün amellerinin sevabý yok olur.)

Peygamber efendimiz, (Ana ile çocuðun arasýný açan kimseye lanet olsun)buyurmuþtur. (Gunye)

Ne yapýp yapmalý, onlarýn rýzalarýný almaya çalýþmalýdýr. Hadis-i þerifte buyuruldu ki:
(Rabbin rýzasý, ana-babanýn rýzasýnda, gazabý da, ana-babanýn gazabýndadýr.)[Buhari]
Üzmekten çok korkmalý. Ýsra suresinin 23. âyet-i kerimesinde ana-babaya iyi davranmak, onlara yumuþak ve tatlý söylemek emredilmektedir.

Salih ana babanýn rýzalarýný almadan onlarý üzerek evlenmenin tehlikesini bu âyet ve hadis-i þeriflerden iyi anlamalýdýr.