sodanýn içindeki sodyum vücutta daha fazla sývý tutulmasýna neden olurken ciddi tansiyon artýþýna yol açýyor. Tansiyon yükselmesi de kalp yetmezliði ve beyin kanamalarýna neden oluyor.

Oruç tutan kalp hastalarýnýn sahura kalkmasý gerektiðini belirten Prof. Dr. Yazýcý, "Sahurda süt, yumurta, yoðurt, yarým yaðlý veya yaðsýz peynir, birkaç tatlý kaþýðý reçel veya bal içeren bir kahvaltý tercih edilmelidir.

Bunlara ek olarak sahurda 2-3 dilim kepekli veya tahýllý ya da çavdar ekmeði, çorbalar, çið meyve-sebze, domates, salatalýk yenilmelidir" diye konuþtu.

Prof. Dr. Yazýcý kalp damar hastalarýnýn kýrmýzý et ve kýzartma türlerinden uzak durmasý gerektiði konusunda uyarýda bulunarak, "Ramazan'da tatlý olarak yaðlý ve aðýr tatlýlar yerine kalorisi düþük sütlaç, güllaç, muhallebi, hoþaf ve kompostolar tercih edilmelidir.

Ramazan boyunca özellikle kalp-damar, tansiyon hastalarý sosis, salam, sucuk, pastýrma, börek, kýrmýzý et ve her türlü kýzartmadan uzak durmalýlar" dedi.

Oruç süresinin uzunluðu ve sýcaklýk nedeniyle ortaya çýkan ciddi sývý kaybýný gidermek için tüketilen sodanýn kalp yetmezliði ve beyin kanamasýna yol açabileceðini ifade eden Prof. Dr. Yazýcý, þöyle konuþtu:

"Ýftar ile sahur arasýnda bol bol sývý tüketilmelidir. Günlük yaklaþýk 2 litre sývý ihtiyacý enerji verici olan ayran, taze sýkýlmýþ meyve sularý, sebze sularý ile karþýlanabilir.

Tansiyon ve kalp hastalarý için günlük tuz alýmýnýn kýsýtlanmasý tedavinin önemli bir parçasýdýr. Sývý ihtiyacýný veya hazýmsýzlýðý gidermek için alýnan sodanýn içindeki sodyum vücutta daha fazla sývý tutulmasýna neden olur, bu da ciddi tansiyon artýþýna yol açabilir.

Tansiyon yükselmesi de kalp yetmezliði, beyin kanamalarýna neden olabilir. Bu nedenle hipertansiyon ve her tür kalp hastasý soda ve maden suyu tüketmemelidir."

selam ve dua ile..