800 yýldýr çürümeyen Ceset

12. yüzyýl baþlarýnda Kastamonu Kalesi'nin fethi sýrasýnda þehid olan Aþýklý Sultan için yapýlan türbedeki çürümemiþ beden görenleri hayrete düþürüyor. Halk dilinde 'Ayaðý Yanýk Sultan' olarak bilinen türbede çürümemiþ bedeninin ayak kýsmý camekan içinde teþhir ediliyor.

Kastamonu Turizm Eðitim ve Kültürünü Geliþtirme Derneði (TURGET) Baþkaný Erdal Arslan, Aþýk Sultan'ýn 1185-1200 yýllarý arasýnda cereyan eden fetih mücadelesi esnasýnda þehit düþmüþ ve þehit olduðu yere defnedildiðini söyledi.

Bu türbe ile ilgili halk dilinde anlatýlan ilginç bir hikayenin de mevcut olduðunu kaydeden Arslan, bu olaydan sonra Aþýklý Sultan'ýn çürümemiþ bedeninin ortaya çýktýðýnýn söylendiðini belirtti. Arslan, "Rivayete göre; Cumhuriyetin ilk yýllarýnda türbe büyük bir yangýn geçirir.

Yangýn baþladýðý esnasada türbede yatan zat, zamanýn valisinin rüyasýna girerek "Kalk beni kurtar" diye haykýrýr. Vali kan ter içersinde uyanýr ancak tekrar uykuya dalar. Zat ikinci sefer ikaz eder valiyi rüyasýnda. Vali bu sefer de "hayýrdýr inþallah" deyip tekrar uykuya dalar. Üçüncü seferinde türbede medfun zat daha bir hiddetle baðýrýr valiye rüyasýnda "Yanýyorum, kalk beni kurtar diyorum. Ne diye uyuyorsun!" diyerek çýkýþýr.

Üç sefer üst üste gördüðü rüya valinin aklýný baþýna getirir ve yaverine Kastamonu'da o saatlerde bir yangýn olup olmadýðýný sorar. Yaveri Kale Kapýsý mevkiinde bir türbenin yanmakta olduðunu söyleyince derhal yangýn mahalline gelir ve söndürme çalýþmalarýna bizzat katýlýr.

Yangýn söndürülür ancak, tabut ayak ucundan alev almýþtýr. Tabutun yanan kýsmýndan içerisi de görünür hale gelir ve Aþýklý Sultan' ýn bedenin çürümediði bu sayede anlaþýlýr."

(CHA)