Bilgilendirme : Bu konu 4287 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....
Antik Çað'da elmasýn insanlarý görünmez yaptýðýna, kötü ruhlarý kovduðuna ve kadýnlarý cinsel açýdan etkilediðine inanýlýyordu. Günümüzde ise mücevherlerin bu kraliçesi, aþkýn, çekiciliðin ve zenginliðin simgesidir. Elmas aslýnda saf karbondan baþka bir þey deðildir.
Elmasý yakabilecek yüksek ýsýya çýkýlabilse hiç kül býrakmadan yanar. Tamamen karbon olan yapýsýna raðmen mineraller içinde en sert olanýdýr.
Genelde renksizdir ama hafif sarýmsý gri veya yeþilimsi
Bu konu 6793 kez görüntülendi 0 yorum aldý ...
Elmas gibi deðerli bir taþ cam kesmede nasýl kullanýlýyor
6793 Reviews
-
- Offline
Uye No : 42955
Elmas gibi deðerli bir taþ cam kesmede nasýl kullanýlýyor
Antik Çað'da elmasýn insanlarý görünmez yaptýðýna, kötü ruhlarý kovduðuna ve kadýnlarý cinsel açýdan etkilediðine inanýlýyordu. Günümüzde ise mücevherlerin bu kraliçesi, aþkýn, çekiciliðin ve zenginliðin simgesidir. Elmas aslýnda saf karbondan baþka bir þey deðildir.
Elmasý yakabilecek yüksek ýsýya çýkýlabilse hiç kül býrakmadan yanar. Tamamen karbon olan yapýsýna raðmen mineraller içinde en sert olanýdýr.
Genelde renksizdir ama hafif sarýmsý gri veya yeþilimsi de olabilir. Iþýðý kýrma, yansýtma ve renk daðýtma özelliði kuvvetlidir. Bu özelliklerinden dolayý çok kýymetlidir. Elmasýn deðeri rengine, saflýðýna ve iþleniþ þekline de baðlýdýr.
Peki elmas bu kadar deðerli ve az bulunan bir mineral ise nasýl oluyor da caný kesmede, sert metalleri iþleme ve delmede, torna ve matkap uçlarýnda bol miktarda kullanýlabiliyor? Nasýl oluyor da en küçük bir parçasý bile bir servet olan bu taþ köþedeki camcýnýn cam kesme býçaðýnýn ucunda bulunabiliyor?
Aslýnda elmasý iki ayrý þekilde düþünmek gerekmektedir: Süs taþý olarak ve endüstride. Süs taþý olan elmasýn deðeri dört 'C' ile belirlenir. Bunlar; 'Carat=aðýrlýk', 'Clarity=þeffaflýk', 'Colour=renk' ve 'Cut=iþleniþ'dir. Doðada bulunan elmasýn büyüklüðü çok seyrek olarak bir santimetrenin üstündedir.
Bugüne kadar bulunan en büyük elmas 621 gram gelen Cullian'dýr. Süs taþý üretimlerinin yan ürünleri ile süs eþyasýna uygun olmayan doðal elmaslar endüstride deðerlendirilmektedir. Piyasadaki elmas uçlar aslýnda elmas kumu olarak adlandýrýlan bulanýk elmaslardýr.
'Karbonado' denilen bu ince taneli, kok görünümlü elmaslar sondaj makinelerinde en sert taþlarý bile delmede kullanýlabilirler. Endüstrinin bu tür elmas uçlara olan talebi devamlý artarken, üretimin artmamasý yapay elmas üretimini gündeme getirmiþtir. Yapay elmas üretme tekniðinde prensip, yüksek basýnç ve sýcaklýkta grafiti elmasa dönüþtürmektir.
Daha düþük basýnçta da, gaz fazýndaki karbondan yapay elmas elde edilebilmiþ olup lens ve cam kaplamalarýnda, hoparlör diyafram kaplamalarýnda (paraziti azaltmada), optik aletler ve transistor telleri üretiminde ve diðer bir çok deðiþik alanlarda kullanýlmaktadýr.
Süs elmasý olarak da 0,2 gramýn üstünde yapay elmaslar elde edilebilmiþtir ama maliyeti doðal elmas fiyatýndan on kat daha pahalýya gelmektedir. Peki, elmas ile pýrlanta arasýnda ne fark var biliyor musunuz? Ýkisinin de aslý ayný, yani karbon kömüründen farksýz taþ parçalarý.
Çok yüksek basýnç ve sýcaklýkta, yerin 150 - 200 kilometre derinliklerinde kristalleþmiþ, daha sonra volkanik patlamalarla yeryüzüne itilmiþ saf karbondan oluþmuþlardýr. Ýþte bu saf karbon, kesim veya þekline göre elmas ya da pýrlantaya dönüþür. Pýrlanta daha parlak, kesim oraný daha fazla ve alt kýsmý kubbe gibidir.
Elmasýn alt kýsmý düz ve yüzey sayýsý 12 ile 37 arasýnda deðiþirken, pýrlantanýn kesimi daha zordur ve yüzey sayýsý 57'dir. Yani pýrlanta elmastan daha deðerlidir, daha ince iþçiliktir. Renkli olanlarýna 'fantezi' denilir ki fiyatlarý astronomiktir.
alýntý
TÜM KONULARIM ALINTIDIR YALNIZCA TANITIM VE BÝLGÝ AMAÇLIDIR
----------------------------------
Sungate TÝTAN 4K UHD
0.8°W-4.9°E-7.0°E-9.0°E-13.0°E-16.0°E-19.2°E-39.0°E-42.0°E-46.0°E
-
Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)
Benzer Konular
-
Türk Telekom forum içinde, yazan usta_399
Yorum: 0
Son Mesaj: 16.Mart.2017, 15:36
-
Oyunlar forum içinde, yazan O.U.D Forum Destek
Yorum: 1
Son Mesaj: 05.Aralýk.2015, 13:29
Bu Konudaki Etiketler
Yetkileriniz
- Konu Acma Yetkiniz Yok
- Cevap Yazma Yetkiniz Yok
- Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
- Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
-
Forum Kurallarý