Buzun erimesi için sadece sýcaklýk deðil basýnç da önemlidir. Daðlardaki buzullarýn sýk sýk kayma nedenleri de budur. Buzulun muazzam aðýrlýðýnýn yarattýðý basýnç en alt tabakalarýn erimesine, orada kaygan bir su tabakasý oluþmasýna neden olur.

Genellikle yemeklerde içkiye veya suya atýlmak için buz küpçükleri bir kap içersinde getirilir. Bir süre sonra bir tanesini almak istediðimizde, bir kaçý birbirlerine yapýþmýþ olarak gelirler, bunlarý birbirlerinden ayýrmak da hayli zor olur.


Bir kabýn içinde veya bardakta bulunan buzlar üst üste yýðýldýklarýnda her biri altýndakine deðdiði noktada bir basýnç oluþturur ve bu noktadaki çok küçük bir kýsým erir.


Buradan hareket eden su çok az yanda bu iki buz küpçüðünün birbirine en yakýn olduðu noktada tekrar donar, iki küpçük arasýnda sanki kaynak yapýlmýþ gibi çok güçlü bir bað oluþturur.


Artýk ikisi tek bir parça gibi olduklarýndan bu noktadan tekrar erimeleri de mümkün deðildir. Bir buz küpünü buzluktan doðrudan elimizle almaya kalkýþtýðýmýzda da elimize yapýþýr.


Bu nedenle buzlukta suyu dondurmada kullanýlan kaplarýn çoðu plastiktir. Peki elimizi veya dilimizi bir buz parçasýna veya çok soðuk bir metal yüzeye deðdirince niçin yapýþýp kalýyor? Bunun nedeni parmaklarýmýzýn ve dilimizin ucunda daima çok ince bir nem tabakasýnýn olmasýdýr. Bu tabaka çok soðuk bir cisimle temas ettiðinde anýnda donar.


Örneðin çok soðuk, sýfýrýn altýndaki bir sýcaklýkta bir bayrak direðine dilinizle dokunursanýz, metaller çok iyi iletken olduklarýndan direk hemen üzerindeki ýsýyý dilin üzerindeki nem tabakasýna yansýtýr, dilin üzerindeki bu nem tabakasýnýn donmasýna sebep olur.


Artýk direk ile dilin arasýnda her iki yüzeye de yapýþmýþ buzdan bir bað vardýr. Sonuç olarak çok soðuk havalarda dilinizle metal yüzeylere dokunmayýn. Belki dilinizi çekerek kurtarabilirsiniz ama bir daha ömür boyu yediklerinizden tat alamazsýnýz.


alýntý