Ýnsanlarýn yaklaþýk yüzde 30'unun dondurma gibi çok soðuk bir gýdayý yedikten veya soðuk bir içeceði çabucak içtikten sonra baþlarý aðrýr. 'Beyin donmasý' veya 'dondurma baþaðrýsý' da denilen bu aðrý, kalp hastalarýnýn sol kollarýnda duyduklarý aðrý gibi, orijini farklý, duyulduðu yerin farklý olduðu bir aðrý çeþididir. Aðrý aðýzda deðil de baþta duyulmaktadýr.

Bir görüþ, bunun nedeninin sinüslerimiz, yani burnumuzdan aldýðýmýz havayý akciðere giderken nemlendiren, hastalandýðýmýzda þiþen, burnumuzun üstündeki boþluklar olduðunu ileri sürüyor.


Buna göre soðuk bir þey yenildiðinde, boþluklardaki hava aniden soðu*****, aðrýya hassas sinir uçlarýný tetikliyor ve aðrýnýn baþta hissedilmesine sebep oluyor. Diðer bir görüþe göre ise aðzýmýzýn kenarlarýnda ve tavanýnda bulunan damarlardaki kan hücrelerinin akýþý aðrýya neden oluyor. Soðuk bir þey yenildiðinde kan, o bölgeyi ýsýtmak için soðuk kýsma hücum ediyor.


Bu kanýn bir kýsmý baþýmýzýn ön tarafýndan geliyor ve geldiði yerdeki acý/aðrý alýcýlarýný ikaz ediyor ve bu sebeple de aðrý baþta duyuluyor. Hangi görüþün tam doðru olduðu henüz kesinlik kazanmýþ deðil. En iyisi soðuk gýdalarý biraz daha yavaþ yiyip, içmek ve aðýzda biraz bekletip ýsýtmak. Böylece hem gýdanýn lezzeti daha iyi alýnýr hem de kimsenin baþý aðrýmaz.


alýntý