Bira yapýmýnýn baþlangýcý neredeyse tahýl tarýmý kadar eskidir. Ýlk kez 8,000 yýl kadar önce Akdeniz'in doðu kýyýsýnda yaþayanlar tarafýndan yapýldýðý sanýlmaktadýr. Hatta baðcýlýk ve þarapçýlýðýn yaygýnlaþmasýndan önce Akdeniz kýyýlarýnda biracýlýðýn bilindiði tarih kaynaklarýndan anlaþýlmaktadýr. Günümüzde nasýl raký Türklerin, þarap Fransýzlarýn, votka Ruslarýn milli içkisi haline gelmiþse, bira da baþta Almanya olmak üzere kuzey-batý Avrupa'nýn milli içkisi olarak kabul edilebilir. Almanya'da kiþi baþýna yýllýk bira tüketimi Türkiye'nin 20 katýdýr.

Bütün dünyada hemen hemen ayný telaffuz edilen bira adý da Flemenkce 'bier'den gelmedir. Alkol ve raký kelimelerinin kökenleri ise Arapçadýr. Alkol, 'el-kühül' (veya el-küül) maddenin ruhu anlamýnda bildiðimiz kül kelimesinden, raký ise ter, damla (damýtmada çýkan buðu) anlamýndaki arak (araki) kelimesinden dilimize geçmiþtir. Sadece birayý açýnca deðil soda, kola, köpüklü þarap gibi içeceklerin de kapaklarýný açýnca önce bir fýsýrtý sesi duyarýz, sonra þiþenin dibinden yukarý doðru yükselen kabarcýklarý görürüz.


Birada bu olay biraz uzun ve bardaða konulunca da devam eder ve bardaðýn üzerinde bir köpük tabakasý oluþur. Karbondioksit kabarcýðý önce bardaðýn iç yüzündeki mikroskobik çatlaklarýn içinde oluþur. Her bir kabarcýk yaþamýna gözle görülmeyen karbondioksit salkýmý halinde baþlar, bira içinden yeni karbondioksit molekülleri yutarak büyür. Kritik boyuta ulaþýnca geliþtiði noktadan ayrýlarak sývýnýn içine katýlýr.


Kabarcýklar yükselirlerken içlerine daha fazla karbondioksit alarak büyümeye devam ederler. Yarýçaplarý milimetrenin üçte birini geçene kadar küresel olan þekilleri daha büyüyünce elipsoidal olur. Biranýn içinde erimiþ halde bulunan karbondioksitin basýncý kapak açýlýnca daha da arttýðýndan karbondioksit rahatça kabarcýklarýn içme girmeye devam eder.


Kabarcýklar da bardaðýn tepesine yaklaþtýkça hýzlanýrlar. Kabarcýklarýn bu oluþumu kolalý içecekler ve sodada da ayný ama onlar bardaða konulduklarý zaman bardaðýn üzerinde kalýn bir köpük tabakasý oluþmaz.


Birada köpük oluþmasýnýn nedeni karýþýmýnda bulunan proteinler ve katký maddeleridir. Diðer içeceklerde hava kabarcýklarý yüzeye geldiklerinde havaya karýþarak yok olurlarken birada üretimde kullanýlan þerbetçiotunun içinde bulunan az miktardaki reçine köpük zarlarýnýn direncini arttýrýr, arpanýn büyük moleküllerinde bulunan proteinler kabarcýklarýn etrafýnda bir duvar oluþtururlar.


Böylece biradaki kabarcýklar saðlamlýklarýndan dolayý hemen havaya karýþmazlar, bardaðýn tepesine birikerek köpük tabakasýný oluþtururlar. Bira bardaða ne kadar hýzlý dökülürse havayla temas ve havaya karýþma olayý da o kadar az olur ve daha kalýn bir köpük tabakasý meydana gelir.


alýntý