Bilgilendirme : Bu konu 4279 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....
Tepenizde gördüðünüz orta büyüklükte, yaklaþýk l kilometre çapýndaki bir bulutun hacmi 4 milyar metreküptür ve içinde l-5 milyon kilogram su vardýr. Peki nasýl oluyor da bu kadar su baþýmýza kovadan dökülür gibi dökülmüyor, bu kadar tonlarca aðýrlýk havada durabiliyor? Gerçekten bulutlar gökyüzünün inanýlmaz ve harika süsleridir. Hiçbir bulut diðeri ile þekil ve hacim olarak ayný deðildir.
Çünkü oluþumlarýna etki eden hava akýmlarý, sýcaklýk, basýnç, havadaki toz
Bu konu 7826 kez görüntülendi 0 yorum aldý ...
Bulutlar nasýl oluþuyor
7826 Reviews
-
- Offline
Uye No : 42955
Bulutlar nasýl oluþuyor
Tepenizde gördüðünüz orta büyüklükte, yaklaþýk l kilometre çapýndaki bir bulutun hacmi 4 milyar metreküptür ve içinde l-5 milyon kilogram su vardýr. Peki nasýl oluyor da bu kadar su baþýmýza kovadan dökülür gibi dökülmüyor, bu kadar tonlarca aðýrlýk havada durabiliyor? Gerçekten bulutlar gökyüzünün inanýlmaz ve harika süsleridir. Hiçbir bulut diðeri ile þekil ve hacim olarak ayný deðildir.
Çünkü oluþumlarýna etki eden hava akýmlarý, sýcaklýk, basýnç, havadaki toz miktarý v.b. gibi o kadar çok etken vardýr ki, çok deðiþken olan atmosferde iki yerde bütün bu þartlarý eþit olarak saðlamak mümkün deðildir. Isýnan yeryüzünden buharlaþan su, havadan hafif minik su buharlarý þeklinde doðruca gökyüzüne yükselir.
Belirli bir yükseklikte basýnç azaldýðý, hava dasoðuduðu için minik su damlacýklarý haline geçerler ve bulutlarý oluþtururlar. Baþlangýçta bu damlalar o kadar küçüktür ki, çaplarý birkaç mikrometredir. (Ýnsan saçý 100 mikrometredir.) Ortalama bir yaðmur damlasýnýn oluþabilmesi için bunlardan milyonlarcasýnýn birleþmesi gerekir.
Bulutlarýn bu kadar aðýrlýða raðmen gökyüzünde asýlý kalabilmelerinin sebebi bu damlacýklarýn çok küçük olmalarýdýr. Her ne kadar bir kilometre çapýndaki bir bulutta en azýndan 1.000 ton su varsa da bu hacimdeki hava 1.000.000 tondur, yani bin kez daha aðýrdýr. Bu nedenle de bulutlar içerlerindeki yaðmur taneleri iyice oluþup, aðýrlaþýp yere düþene kadar tepemizde gezinip dururlar.
Aslýnda yaðmur yaðarken yaðmur damlasý oluþma iþlemi devam ettiðinden bulut içindeki suyu boþaltýp bir anda kaybolmaz. Bulutun oluþumunda baþlangýçta oluþan su damlacýklarý o kadar küçüktür ki, üzerlerine gelen ýþýklarý doðrudan yansýtýrlar ve bu tip bulutlar pamuk gibi beyaz görünürler.
Su damlacýklarý birleþip büyüdükçe, yani kalýnlaþtýkça ýþýðý daha az yansýtýrlar, bu nedenle de yaðmur bulutlarý daha koyu, gri hatta siyaha yakýn renkte görünür. Gittikçe büyüyerek aðýrlaþan bu damlalar bulutun altýnda toplandýðýndan, bu tip bulutlarýn tabanlarý üst taraflarýna nazaran daha koyu renktedirler. Havadaki sýcaklýk yatay olarak genellikle aynýdýr.
Bu nedenle havanýn içine suyu alabileceði yükseklik yatay olarak hemen hemen ayný olduðundan bulutlarýn altlarý daha düzdür. Bulutun ortasý ile üst kenarý arasýndaki ýsý farklý olduðu ve üst tarafýnda su damlasý oluþumu devam ettiði için üst taraflar kývrýmlýdýr. Bulutlar þekillerine ve yüksekliklerine göre sýnýflandýrýlýrlar.
Genelde üç ana grupta toplanýrlar. Bu sýnýflandýrmaya göre, ince, tutam tutam, ufak bulutlara 'sirüs', kümeler halinde olanlara 'kümülüs', ufukta tabaka halinde görünenlere de 'stratus' deniliyor. Ayrýca iki tane de yükseklik kategorisi var.
Bulutun tabaný yerden 2.000 - 6.000 metre yükseklikte ise ön ismi 'alto', 6.000 metreden daha yükseklikte ise de 'sirro' oluyor. Yaðmur bulutlarýna da diðerlerinden ayýrmak için 'nimbo, nimbus' gibi isimler ekleniyor.
alýntý
TÜM KONULARIM ALINTIDIR YALNIZCA TANITIM VE BÝLGÝ AMAÇLIDIR
----------------------------------
Sungate TÝTAN 4K UHD
0.8°W-4.9°E-7.0°E-9.0°E-13.0°E-16.0°E-19.2°E-39.0°E-42.0°E-46.0°E
Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)
Benzer Konular
-
Dreambox 800HD Genel Konular forum içinde, yazan mustafa35cuz40
Yorum: 0
Son Mesaj: 27.Aralýk.2016, 23:16
-
Apple (Ýphone & Ýpad) forum içinde, yazan usta_399
Yorum: 6
Son Mesaj: 20.Eylül.2016, 20:04
-
Formuler F1 forum içinde, yazan deneme32
Yorum: 0
Son Mesaj: 30.Haziran.2016, 14:59
-
Redline Ts 2000 HD Plus forum içinde, yazan seven
Yorum: 4
Son Mesaj: 03.Haziran.2015, 17:33
Bu Konudaki Etiketler
Yetkileriniz
- Konu Acma Yetkiniz Yok
- Cevap Yazma Yetkiniz Yok
- Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
- Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
-
Forum Kurallarý