Ispanak, vitamin ve diðer besin maddeleri bakýmýndan oldukça zengin bir sebzedir. Yapýsýnýn büyük bir kýsmýný su oluþturur. Özellikle C vitamini diðer sebzelere oranla daha fazladýr hatta limon, portakal gibi turunçgillere yakýndýr. Ispanak kalsiyum ve demir bakýmýndan da zengindir.

Ancak ýspanaðý diðer yeþil sebzelerden ayýran, demir bakýmýndan aþýrý bir zenginlik de söz konusu deðildir. Eþit aðýrlýklý bir hamburgerde de ýspanak kadar demir vardýr. Ayrýca bir mineralin bir sebzede çok bulunmasý, yenilince doðrudan vücudumuza geçeceði ve vücudumuzu bu mineraller bakýmýndan zenginleþtirip kuvvetlendireceði anlamýna gelmez.


Her ne kadar çizgi roman kahramanlarýnýn en eskilerinden olan Temel Reis zorda kalýnca, bir konserve kutusu açýp içindeki ýspanaðý yiyince adaleleri, pazularý þiþip insan üstü bir güce sahip oluyor gibi görünüyorsa da ýspanaðýn içindeki gerek kalsiyumun gerekse demirin insan vücudu tarafýndan emilmesi zordur. Bu nedenle ýspanaktaki demirin insana pek faydasý yoktur.


Temel Reis'in neden baþka bir sebze deðil de ýspanaðý tercih ettiði konusunda, teneke kutu içinde satýlan ýspanaðýn reklamýný yapmasý dýþýnda iki görüþ daha var. Birincisi, içindeki okzalik asilin verdiði ekþimsi tadý nedeniyle ýspanak yemeyi sevmeyen çocuklara bu yemeði sevdirmek. Ýkincisi ise ýspanakla demir, demirle kuvvet arasýnda iliþki kurarak demir eksikliðinin vücutta yarattýðý zayýflýk ve halsizliðin, ýspanak yemekle giderileceðine insanlarý inandýrmaktýr.


Demir eksikliðinin anemi denilen kansýzlýk hastalýðý yarattýðý doðrudur ama çok demir almanýn da insanýn kuvvetlenmesiyle fazla bir alakasý yoktur. Vücudumuzun bir günlük demir ihtiyacýný sadece ýspanaktan karþýlayabilmek için yýlda vücut aðýrlýðýmýzýn iki misli kadar ýspanak yememiz gerekir ki bu da çok iyi bir fikir deðildir.


Ispanaktaki okzalik asit aþýrý alýndýðýnda, idrarda toplanarak böbreklerde taþ oluþumuna sebep olabilir. Gelelim ýspanaðýn niçin yoðurtla yenildiðine. Gýdalarýn bileþimlerinde bulunan bazý maddeler, o gýdanýn besin deðerini azaltýr. Örneðin ýspanakta bulunan okzalik asit, kalsiyumun vücut tarafýndan alýnmasýna mani olur.


Bu nedenle okzalik asitçe zengin olan gýdalarla yoðun olarak beslenildiðinde, vücudun kalsiyumu bol gýdalarla takviye edilmesi gerekir. Ispanak, semizotu, ebegümeci, pazý gibi gýdalarýn, kalsiyum zengini yoðurt ile yenilme alýþkanlýðýnýn kökeni veya bilinçli olarak baþlatýlýp baþlatýlmadýðý, insanlarýn tat vermesi için mi yoksa saðlýklarýný düþündükleri için mi bu alýþkanlýðý kazandýklarý bilinmiyor ama kalsiyum eksikliðini gidermesi açýsýndan yoðurt ilavesi son derecede yararlý ve saðlýklýdýr.


alýntý