Gerçekte güneþin kýrmýzý renk almadýðý hiçbir þekilde deðiþmediði herkes tarafýndan bilinir.Sadece günün belirli bir zamanýnda bu görünüþü alýr. Ayný anda binlerce kilometre ötede batýdan güneþe bakan kimseler, onu hiç de bizim gördüðümüz gibi "kýrmýzý" görmezler.Güneþin batýþýndan esinlenerek þairlerin yaptýðý "bakýr bir tepsi" ,"ateþten bir küre ", "kocaman,ateþ rengi bir çiçek" gibi benzetmeler onlar için söz konusu deðildir.Güneþ batýþýný renklendiren, güneþ ýþýðýnýn atmosferimizde aldýðý mesafeden baþka bir þey deðildir.Güneþ alçaldýkça,ýþýklarýnýn atmosferde aldýðý mesafe daha artar.

Burada sýrasý gelmiþken, güneþ ýþýðýnýn bir renk dizisi karýþýmý olduðunu özellikle belirtelim. Normal olarak, bu renkler karýþýmý ýþýk gözümüze beyazmýþ gibi gelir. Fakat atmosferde hava, toz, su buharý ve baþka maddelerin molekülleri vardýr. Güneþ ýþýðý bu moleküllerden geçerken, zerrecikler deðiþik renkleri yayarlar,daðýtýrlar. Yeryüzünün atmosferi, moru, maviyi ve yeþili,kýrmýzý ve sarý renklere oranla daha çok daðýtýr. Dolayýsýyla,güneþ alçaldýkça ýþýklarý daha kýrmýzý ve sarý karýþýmý bir renk alýr.

Iþýðýn bu þekilde daðýlýp yayýlmasý, gökyüzünün mavi görünmesini de açýklar. Mor ve mavi ýþýklarýn dalga uzunluklarý çok kýsadýr. Atmosfer tarafýndan,kýrmýzý ýþýk dalgalarýna oranla 10 kat fazla daðýtýlýp yayýlýr. Yani kýrmýzý ýþýnlar atmosferden geçip ulaþtýðý halde, mavi ýþýk dalgalarý direk olarak gelmez, hava, su ve toz zerrecikleriyle daðýlýp yayýlýrlar.

Gökyüzünü devamlý olarak mavi görmemiz, iþte bu olgunun sonucudur.

Kýsaca söylemek gerekirse, güneþin batýþý esnasýnda kýrmýzýlaþmasý diye bir þey söz konusu deðildir. Sadece güneþ ýþýklarýyla ilgili optik bir iþlem olmaktadýr.Bu iþlem sonucu gözümüze ulaþan ýþýnlar,batarken güneþi kýrmýzýymýþ gibi görmemize sebep olur.


alýntý