Bir bulutun aðýrlýðý için kullanýlan en popüler ölçünün fil olduðu anlaþýlýyor.Boulder,Colorado’daki Ulusal Atmosferik Araþtýrma Merkezi’ne göre ortalama bir kümülüs bulutunun aðýrlýðý yaklaþýk 100 fil kadardýr,ancak büyük bir fýrtýna bulutu aðýr basarak 200 bin file kadar ulaþabilir.

Tabii bunlar kasýrgayla karþýlaþtýrýlamaz bile.Bir kasýrga bulutunun bir metre küpünden suyu çýkarýp bunu ölçecek,ardýndan da bütün kasýrga bulutunun metre küpüyle çarpacak olursanýz,tek bir kasýrga bulutunun 40 milyon fil ettiðini bulursunuz.Bu yeryüzünde bulunan fillerin 26 katýdýr.

Bu durum þöyle apaçýk bir soruyu beraberinde getirir:Bir fil kadar bile aðýr bir þey nasýl olur da havada süzülür?Cevabý basittir:Tüm aðýrlýk oldukça geniþ bir alana daðýlmýþ olan muazzam sayýda minik su damlacýðý ile buz kristaline yayýlmýþtýr.En büyük damlacýklar sadece 0,2 ml kadardýr,yani bir çay kaþýðýný doldurmak için iki milyar su damlacýðýna ihtiyacýnýz vardýr.Bulutlar yükselen sýcak havanýn üst kýsmýnda oluþur.Yükselen hava,su damlacýklarýnýn aþaðý doðru olan basýncýndan daha güçlüdür,bu bulutlarýn havada süzülmesini saðlar.Hava soðuyup alçalmaya baþlayýnca da yaðmur baþlar.

Yaðmur yaðabilmesi için bulutlardaki suyun düþmeden önce donmasý gerekir.Þayet hava sýcaklýðý yeteri kadar düþük ise,kar ya da tipi yaðýþý meydana gelir;ama deðilse donmuþ damlacýklar düþerken erir.Bir diðer kafa karýþtýran þey ise Ýngiltere’ninki gibi,bulutlarýn ender olarak saf suyu donduracak kadar soðuduðu ýlýman iklimlerde neden bu kadar çok yaðmur yaðdýðýdýr.Kurum ve toz gibi katalizörler,buzun çevresinde oluþabileceði çekirdekler saðla***** duruma yardýmcý olur,ama yine de bu kadar yaðýþý ortaya çýkaracak bir hava kirliliði mevcut deðildir.

Havadan taþýnan mikroplar cevap gibi gözükebilir.Bazý bakteriler birinci sýnýf ‘buz çekirdeði yaratýcýlarý’dýr,hatta suyu dondurmak gibi büyülü bir yetenekleri de vardýr.Örneðin suya Pseudomonas syringae eklemek onu anýnda dondurur,bunu 5-6 derece gibi görece daha sýcak havalarda bile yapar.

‘Tohumladýklarý’ yaðmur bu bakterileri yeryüzüne geri taþýr,orada buz yapma güçlerini birçok ekin de dahil bitki hücrelerini ezmek için kullanýr,böylece onlardan beslenirler.Hava akýmlarý onlarý bir kez daha atmosfere doðru salar ve yine yaðmura neden olurlar.

Bu teori doðrulandýðý takdirde sonuçlarý muazzam olacaktýr:Sadece buz yapýcý bakterilerin hoþlandýðý türden ekin yetiþtirmek,kuraklýðý sonsuza kadar ortadan kaldýrabilir.