DUYURU PANOSU
FORUMUMUZDA TÝVÝBU, D-SMART ,DÝGÝTURK-BEÝN KANALLARI YERLÝ - YABANCI PLATFORMLARLA ÝLGÝLÝ ,KART PAYLAÞIMI ,ÝPTV ,SERVER PAYLAÞIMDA BULUNMAK,HACK ÝLE KONULAR ve SPONSORLARIMIZ DIÞINDA HERHANGÝ BÝR ÜRÜN SATIÞI YAPMAK YASAKTIR 

Ýletiþim

WHATSAPP +905354035843

ERK@L

onlineuydudestek@gmail.com

NOTICE Bilgilendirme : Bu konu 3231 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....

http://img.tamindir.com/ti_e_ul/muratuzunnet/h/milli-yazilimimiz-pardus-nedir-adi-nereden-gelmektedir-kullanmak-isteyenler-ne-yapmali-manset_640x360.jpg Hayatýmýzýn olmazsa olmazý haline gelen bilgisayar teknolojisi, askeri alanda da devletlerin en önemli silahý. Çok büyük lisans bedelleriyle sunulan ve kapalý kaynak koduna sahip olduðu için bir takým riskleri bünyesinde barýndýran Windows, Mac OS gibi yazýlýmlara alternatif olarak TUBÝTAK'ýn giriþimi olan Milli Ýþletim Sistemi "Pardus"

Bu konu 9387 kez görüntülendi 2 yorum aldý ...
Pardus Ýþletim Sistemi Hakkýnda önemli detaylar 5,00 9387 Reviews

Konuyu Deðerlendir: Pardus Ýþletim Sistemi Hakkýnda önemli detaylar

5 üzerinden 5,00 | Toplam: 1 kiþi oyladý ve 9387 kez incelendi.

Karýþýk Görüntüle

usta_399 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)

Uye No : 29011
    Yaþ
    65

Uydu Alýcýsý

Nexstar 

new Pardus Ýþletim Sistemi Hakkýnda önemli detaylar

Hayatýmýzýn olmazsa olmazý haline gelen bilgisayar teknolojisi, askeri alanda da devletlerin en önemli silahý. Çok büyük lisans bedelleriyle sunulan ve kapalý kaynak koduna sahip olduðu için bir takým riskleri bünyesinde barýndýran Windows, Mac OS gibi yazýlýmlara alternatif olarak TUBÝTAK'ýn giriþimi olan Milli Ýþletim Sistemi "Pardus" hakkýnda önemli hususlarý yazýmýzda ele aldýk.

Milli Yazýlým Pardus Nedir?

Kiþisel bilgisayar kavramýnýn dillendirilmeye baþlandýðý 80 ve 90'lý yýllarda, iþletim sistemi ayaðýnda Windows ve MAC OS dýþýnda alternatif bulunmuyordu. Bu sistemler kapalý kaynak koduna sahip olup, belli bir lisans ücretiyle sunuluyordu. 5 Ekim 1991'de Linus TORVALDS'ýn "Linux" adlý projesiyle teknoloji dünyasý "özgür yazýlým" kavramýyla tanýþtý.

2003 yýlýnda bütününe müdahale edilebilinen ve milli bir yazýlým için kollarý sývayan TUBÝTAK, insanlýðýn ortak malý olan Linux çekirdeði üzerine Pardus projesini duyurdu.

Pardus Ýsmi Nereden Geliyor? Pardus'un Avantajlarý Neler?

Ýþletim sisteminin adý Anadolu Parsý olarak da bilinen Panthera Pardus'dan geliyor. Sistem açýlýþýnda ve varsayýlan duvar kaðýtlarýnda Anadolu Parsý Pardus'un çizimlerini görüyoruz. Pardus'un en önemli avantajý, insanlýða ait olan (GPL "General Public Licence" - Genel Kamu Lisansý) açýk kaynaklý Linux çekirdeði üzerine inþa edildiði için "ücretsiz" olmasý.

Virüsler etki etmediði için yüzlerce liralýk lisanslarla antivirüs yazýlýmlarýna da ihtiyaç duymayan Pardus, Windows gibi çok büyük sistem gereksinimlerine de ihtiyaç duymuyor. Hemen hemen her sisteme sorunsuzca kurulabilen Pardus, bilgisayarýnýza takýlan donanýmlarý hemen tanýyarak driver(sürücü) yazýlýmlarýna da ihtiyaç duymuyor.

Pardus'u Kullanmak Ýçin Windows'tan Vazgeçmek Zorunda Mýyýz?

Tabii ki hayýr. Pardus'un en güzel nimetlerinden birisi de GNU GRUP adlý güzel bir aracý içinde barýndýrmasý. Bu araç, bilgisayarýmýzýn ilk açýlýþýnda sabit diskimizin her bölümünü ayrý ayrý tarayýp burada yüklü bulunan sistemleri tanýyabiliyor. Örneðin C:\ bölümünde Windows iþletim sistemimiz varsa Pardus'u D veya E bölümüne kurmamýz gerekiyor. GNU Grup, bilgisayarýmýz ilk açýlýþta "Windows ile mi yoksa Pardus'la mý baþlayayým?" diye soruyor ve böylece her iki sistemi de sorunsuzca kullanabiliyorsunuz.

Windows'un açýlmayacak kadar zarar gördüðü durumlarda Pardus üzerinden Windows'u onarabilecek olmanýz da büyük bir nimet!

Pardus'a Yönelik Eleþtiriler

Günümüzde onlarca hatta yüzlerce resmi/gayri resmi Linux daðýtýmý bulunmakta. Bunlarýn içerisinde deyim yerindeyse kalburüstü olan daðýtýmlar ise pek az (Ubuntu, Cent OS, Linux Mint gibi). Milli iþletim sistemimiz Pardus'ta bu noktada adýný duyurmak için çok çalýþtý.

Özellikle 2009 sürümüyle beðeni toplayan Pardus projesi Kaptan, PiSi gibi yenilikleriyle umut vaat ediyordu. Akýllý tahtalarla uyum saðlamadýðý iddia edilerek projenin geçmiþ kazanýmlarýndan vazgeçildi ve farklý bir sürümü duyuruldu. Çýkarýlan bu sürümün popüler Linux daðýtýmý olan Debian'nýn birebir aynýsý olmasý ve bir çýrpýda eski kazanýmlardan vazgeçilmesi sert eleþtirilere sebep oldu.

Pardus'u Nasýl Edinebiliriz?

Türkiye'nin en büyük teknoloji portalý Tamindir'den sorunsuzca Pardus yükleme kalýbýný (iso) edinebilirsiniz. Ýndirdiðiniz kalýbýný Ashampoo gibi araçlarla DVD'ye yazdýrýp kurulum iþlemine baþlayabilirsiniz. Eðer bu iþlem için DVD kullanmak istemiyorsanýz Unetbootin yardýmýyla boþ bir USB Bellek ile de Pardus kurulumu için kollarý sývayabilirsiniz!

Ýndir

Pardus

Ücretsiz Türk Ýþletim Sistemi

Ýndir

Ashampoo Burning Studio

CD, DVD, Blu-ray Yazdýrma Stüdyosu

Ýndir

UNetbootin

Basit USB Boot Programý

Yaþ
    65

Uydu Alýcýsý

Nexstar 

Pardus nedir?

Pardus; 2003 yýlýnda temelleri atýlan milli iþletim sistemi olan, Türkiye'de TÜBÝTAK-UEKAE tarafýndan geliþtirilen, özgür, hýzlý kurulabilen, kolay kullanýlýr, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanýcýlarýnýn temel masaüstü ihtiyaçlarýný gidermek üzere halihazýrdaki linux daðýtýmlarýnýn üstün taraflarýný kullanan; kurulum, yapýlandýrma ve kullaným kolaylýðý saðlayan açýk kaynak bir iþletim sistemidir. Pardus'un bugüne kadar yayýnlanmýþ 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardýr.
    Pardus'un özellikleri nelerdir?

1- Açýk kaynaklýdýr.
    2- GPL lisanslýdýr.
    3- Özgürdür.
    4- Adýný Anadolu panterinin isminden alýr.
    5- TÜBÝTAK-UEKAE tarafýndan gerçekleþtirilen bir iþletim sistemidir.
    Pardus'un bileþenleri nelerdir?

1- YALI (Yet Another Linux Installer): Pardus ve paketlerin kurulumu için kurulum yazýlýmý
    2- ÇOMAR (Configuration Manager): Yazýlýmlarýn uyumu için yapýlandýrma yöneticisi
    3- PÝSÝ (Packages Installed Successfully as Intended): Paketlerin kurulumu / kaldýrýlmasý için paket yönetim sistemi
    4- TASMA: Kullanýcýnýn sisteme dair ayarlarý deðiþtirebildiði uygulama
    5- Zemberek – Pardus: Türkçe yazým denetimi
    6- Müdür: Geliþmiþ donaným tanýma sistemi
    7- Kaptan: Masaüstü yapýlandýrmasý
    8- KDE: Masaüstü denetimi
    9- OpenOffice: Ofis uygulamalarý
    Pardus'un sistem gereksinimleri nelerdir?

1- 800 mhz Intel veya amd iþlemci (en az 1200 MHz önerilir).
    2- 256 MB RAM (512 MB önerilir).
    3- En az 4GB boþ alana sahip harddisk.
    4- Pardus hizmetlerine ve kaynaklarýna ulaþmak için internet baðlantýsý.
    Neden Pardus kullanmalýyým?

1- Özgürdür.
    2- Türkçedir.
    3- Virüslere geçit vermez.
    4- Hýzlý kurulur.
    5- Kolay kullanýlýr.
    6- Her þey yazýlým dahildir.
    7- Özelleþtirilebilir.
    8- Þeffaftýr.
    9- Çoklu dil desteði.
    10- Eðlencelidir.
    Pardus hangi donanýmlarý desteklemektedir?

Sisteminizin Pardus için uygun olup olmadýðýný denetleyebildiði donanýmlarý Dýþ baðlantýlar baþlýðý altýndaki Pardus Donaným Uyumluluk listesi linkinden bakabilirsiniz.
    Pardus’u nasýl deneyebilirim?

Pardus’u bilgisayarýnýza kurarak ya da Çalýþan sürümüyle sabit diskinize hiç dokunmadan deneyebilirsiniz.
    Pardus hem optik diskler üzerinde hem de usb bellek ve disklerde çalýþabilir.
    Sisteminizin BIOS yazýlýmýnda belirlenen açýlýþ sýrasýný Pardus kullanacaðýnýz optik sürücü ya da USB baðlantýsý önce olacak þekilde ayarlamanýz gereklidir. Yeni bilgisayarlarýn çoðu açýlýþ sýrasýnda bir tuþla (bir çok masaüstü bilgisayarda F8 bu iþi görür) bu sýrayý deðiþtirebilmenizi saðlar.
    Pardus'u dýþ baðlantýlar baþlýðý altýndaki linklerden indirebilirsiniz.
    Pardus'un en sürümleri hangileridir?

1- Kurumsal sürüm olarak: Pardus Kurumsal 2
    2- Kiþisel sürüm olarak: Pardus 2011.2 Cervus elaphus

Yaþ
    65

Uydu Alýcýsý

Nexstar 

Pardus Nedir?
    Pardus; 2003 yýlýnda temelleri atýlan milli iþletim sistemi olan, Türkiye’de TÜBÝTAK-UEKAE tarafýndan geliþtirilen, özgür, hýzlý kurulabilen, kolay kullanýlýr, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanýcýlarýnýn temel masaüstü ihtiyaçlarýný gidermek üzere halihazýrdaki Linux daðýtýmlarýnýn üstün taraflarýný kullanan; kurulum, yapýlandýrma ve kullaným kolaylýðý saðlayan açýk kaynak bir iþletim sistemidir.

1-Ýlk ekran karþýnýza gelen kurulum dilini seçiyoruz.

2-Daha sonra kurulum iþlemine baþlýyoruz ve ilk sýradaki seçeneði seçiyoruz

3-Þartlarý anladým ve kabul ediyorum seçeneðini iþaretliyoruz.

4-Cd de bir arýza olup olmadýðýný kontrol ediyor.

5- Klavye seçimi yapýyoruz.

6-Ülkemize göre tarih saat ayarlarýnýz yapýyoruz.

7-Bu aþamada disk bölümlendirilmesi yapýlamasý grekmektedir. Bilgisayarýnýzda önemli veriler var ise burada ki seçenekten en alttakini seçerek size uygun olan disk bölümlendirmesi yapabilirsiniz.

8-Disk bölümlendirmesi yapýnýz.

9-Ön tanýmlama aþamasýný seçiniz

10-Burada herhangi bir hata yada yanlýs yapmýssanýz kontrol edebilir ve geriye dönüp düzeltebilirsiniz.Bu aþama kurulumdan önce son aþamadýr dikkatli kontrol ediniz.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar

Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)