Avrupa, dünya ve olimpiyat þampiyonu milli güreþçi Taha Akgül, "antrenman partneri" problemini ABD'li sporcu Kyle Snyder ile kamp yaparak çözecek

Taha Akgül yaptýðý açýklamada, gençler kategorisinden gelip, iyi sporcularla arasýndaki farký açtýðýný, bu nedenle de Türkiye'de özellikle kamplarda antrenman partneri konusunda sýkýntý yaþadýðýný dile getirdi.
Rekabetin olduðu yerde baþarýnýn geleceðini belirten Taha Akgül, "Alttan, arkandan gelen sporcu ne kadar fazlaysa bu durum senin baþarýný da o kadar ileri ***ürür. Baþarýlý ülkeler Rusya ve Ýran'da böyledir, dünyada üst seviyede güreþ yapabilecek 4-5 tane sporcularý var. Beraber antrenman yapýp birbirlerini geliþtiriyorlar. Maalesef ben 5-6 yýldýr bu sýkýntýyý yaþýyorum." ifadelerini kullandý.

Özellikle Türkiye'deki rakipleriyle arasýnda büyük fark olduðuna dikkati çeken milli güreþçi, "Bu da beni olumsuz etkiliyor. Antrenmanda hissedemiyorsun ama müsabakada rakibini tuttuðunda, gücünü, kuvvetini anladýðýnda bunu hissediyorsun. Sana daha güçlü geliyorlar." diye konuþtu.

"Bu durumu idare etmeye çalýþtým. Antrenmanlarda 6 dakikada 3 kiþiyle güreþerek açýðý kapatmaya çalýþtým." deðerlendirmesini yapan Taha, þöyle devam etti:
"Ýkiþer dakikadan 3 deðiþik rakiple 6 dakikayý tamamlayarak çalýþtým ama yetmedi. Son Dünya Þampiyonasý'nda Gürcü rakibimin karþýsýnda bunu yaþadým. Biraz taktik hatalar, biraz da belki bu iyi partnerimin olmamasýndan dolayý maçý kaybettim. Buna da çareyi bulduk. Yurt dýþý kamplarýnýn bizim için iyi olacaðýný düþündük. ABD'li 96 kilo dünya, olimpiyat þampiyonu Kyle Snyder ile sosyal medyadan iletiþim kurduk. Kampa davet etti. Gerekli yazýþmalarý yaptýk. Þubatta ABD'ye gidip kamp yapacaðýz. Bana çok faydalý olacaðýný düþünüyorum. Baþka aðýr sýkletlerle de çalýþacaðým. ABD'ye geldiðimi duyduklarýnda antrenman yapmak isteyen çok olacaktýr."

Hafif sýkletlerle antrenman yapmasýnýn hýz konusunda kendisini geliþtirdiðini bu durumun avantajýný da yaþadýðýný dile getiren Taha Akgül, "Sürekli aðýr sýkletlerle çalýþsaydým bu kadar hýzlanamazdým. 86 ve 96 kilodaki sporcularla yaptýðým antrenmanlar beni aðýr sýkletlere göre çok hýzlandýrdý. Onlar gibi güreþmeyi öðrendim ama güce, kuvvete de alýþmak lazým." deðerlendirmesinde bulundu.
ABD'YE YÝNE ÝZÝN YOK

Taha Akgül, daha önce anatomik yapýsýný incelemek isteyen ABD'li yetkililere "hedef sporcu" olduðu için yine izin veremeyeceðini dile getirdi.
ABD'li yetkililerin 2016 Rio Olimpiyatlarý'ndan önce anatomisini araþtýrmak istediklerini hatýrlatan Taha, "O zaman 'Oyunlardan önce doðru olmaz.' dedik. Biz dünyanýn en önde gelen sporcularýyýz. Taha Akgül nasýl çalýþýyor, araþtýrmak, görmek isterler." þeklinde görüþlerini aktardý.
ABD'deki kampta elinden geldiðince imkanlardan faydalanarak kendisini geliþtirmeye çalýþacaðýný belirten Taha Akgül, "Orada bilim ve teknoloji çok geliþmiþ ve sporla iç içe. ABD, olimpiyatlarda en fazla madalya alan ülke. Bu da tesadüf deðil, her anlamda gösteriyorlar." ifadelerini kullandý.
Yüksek lisans öðrencisi olduðunu, ABD'deki kampýn yabancý dil ve sosyal iliþkilerini geliþtirme açýsýndan da faydalý geçeceðini dile getiren Taha, "Bilimsel ya da akademik araþtýrmalara henüz izin veremem. Þu an faal olarak güreþ yapýyoruz, hedef sporcuyuz. Aðýr sýklette þampiyon olmak çok zordur. Sporcu da benden faydalanacaðýný bildiði için kampa davet ediyor. 2020 Tokyo Olimpiyatlarý yolunda hedef sporcu olduðumuz için kesinlikle böyle bir þeye izin vermeden yolumuza devam edeceðiz." diye konuþtu.

"ELÝN AYAÐINA KARIÞIR, TÝTRERSÝN"
Taha Akgül, Türkiye Þampiyonalarýnda da olimpiyatlar kadar stres yaþadýðýna dikkati çekerek, "Fazlasý olursa elin ayaðýn birbirine karýþýr, titrersin. Benim için fark etmiyor. Profesyonel sporcular bunu baþaranlardýr." deðerlendirmesinde bulundu.

"Ben olimpiyat þampiyonuyum, bugün antrenman yapmayayým diyemezsin. Sen bu iþi bir býraktýn mý o seni 10 gün býrakýyor." ifadelerini kullanan Taha, þöyle devam etti:
"Hazýr olmak zorundasýn. Hedef sporcusun, herkes sana bileniyor. Macar, Gürcü, Alman fark etmiyor. Niye? Taha ile güreþiyor ve kaybedecek bir þeyi yok. Maçlara böyle konsantre oluyorlar. Bu anlamda kendimizi her zaman hazýr tutup her müsabakada kendimizi göstermemiz lazým."
Olimpiyat þampiyonuyla güreþmenin herkese nasip olmayacaðýný vurgulayan milli sporcu, þunlarý kaydetti:
"Türkiye Þampiyonalarýnda benimle ayný gruba düþtüðü için sevinenler de üzülenler de oluyor. Diðer branþlardaki sporcular ülkemizde olimpiyat þampiyonuyla yarýþamýyor. O nedenle rakiplerimin þanslý olduðunu düþünüyorum. Bunlar tarihi olaylar. Ayný gruba düþtüðümüz için finale çýkamayacaðýný, devam edemeyeceðini düþünerek üzülenler de var ama rakiplerimin çoðu Türkiye Þampiyonalarýna girdiðim için beni takdir ediyor."
MÝNÝK ATÝLLA'DAN ÞAMPÝYONA "TEK KOL"

Antrenman sýrasýnda neþeli anlar da yaþanýrken, salonda bulunan 4 yaþýndaki Atilla Çölbeyi, þampiyon güreþçinin sýrtýný yere getirmeyi baþardý.
Taha Akgül, "Atilla, antrenörümüzün oðlu. Güreþi çok seviyor ve her gün buraya geliyor. Bizimle sürekli birlikte. Tek kol hareketiyle sýrtýmýzý yere getirdi. Atilla'yý tebrik ediyorum." esprisiyle sözlerini tamamladý.