Ekran ýþýðý vücut saatini bozuyor...

Bilgisayar ve televizyon kaynaklý ýþýða maruz kalýnmasýnýn, iç biyolojik dengeyi ayarlayan vücut saatinin doðal ritminden uzaklaþmasýna neden olduðu belirtildi.

Bilgisayar ve televizyon kaynaklý ýþýða maruz kalanlarda, iç biyolojik dengeyi ayarlayan vücut saatinin doðal ritminden uzaklaþtýðý bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Týp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, uyku-biyolojik ritim ve psikiyatrik bozukluklar iliþkisini incelediklerini söyledi.

Geç saatlerde uyumanýn vücut saatini bozarak, ruhsal sorunlara zemin hazýrladýðýný belirten Selvi, modern yaþamda güçlü oda aydýnlatmalarýyla günün uzatýldýðý ve bir nevi yapay gündüz oluþturulduðunu dile getirdi.

Hormonlarda düzensizliklere yol açýyor

"Gece saatlerinde çalýþmak zorunda kalan, sosyal davranýþlarýný bu þekilde düzenleyen ya da bilgisayar, televizyon ve akýllý telefonlarýn ýþýk kaynaðýna maruz kalan bireylerde iç biyolojik dengeyi ayarlayan vücut saati doðal ritminden uzaklaþýyor" diyen Selvi, þunlarý kaydetti:

"Doðal vücut ritminde, büyüme hormonu ve melatonin gibi pek çok hormonun aydýnlýk-karanlýk ve uyku-uyanýklýk döngüsüne göre belirlenmiþ bir salgýlanma zamaný var. Gece uyku saatlerinde akýllý telefonlar, bilgisayarlar, televizyonlar veya oda ýþýklarýyla bu hormonlarýn salýnýmýnda düzensizlikler ortaya çýkýyor. Özellikle geç saatlerde yatma, yeni ve düzensiz bir vücut ritmi oluþturuyor. Bu doðal olmayan ritim, pek çok fiziksel ve ruhsal hastalýða zemin hazýrlýyor. Parlak ýþýða maruz kaldýklarý için geç saatlere kadar günü uzatan, geç yatan bireylerin uyku kalitesi düþüktür. Daha yorgun, gergin, dalgýn, dikkatsiz olurlar ve daha çok unutkanlýk þikayetleri vardýr."

Selvi, akþam evdeki ýþýk parlaklýk düzeyinin düþürülmesini ve ýþýk kaynaðý elektronik aletlerden uzak durulmasýný önerdi.-AA-