Bilgilendirme : Bu konu 868 gün önce baþlatýldý . Konu baþlangýnç tarihi güncel deðilse Konu güncelliðini yitirmiþ yada bu konu ile ilgili son cevap yazýlmýþ olabilir. Eðer yazýnýz doðrudan bu konu ile ilgili deðil ise yeni bir konu baþlatmanýzý tavsiye ederiz....
RESSAM VAN GOGH ÝLE SERDAR YILDIRIM
Zaman gezgini olarak bir araya geldik. Ben bu hikayenin yazarý Serdar Yýldýrým ve dünyanýn gelmiþ geçmiþ en büyük ressamý olarak adý anýlan Hollandalý Van Gogh. Paris'te bir müzayede salonunda Van Gogh'un "Kafede Akþam" adýndaki tablosu satýldý. Yüzden kapý açýldý. Yüz on, yüz yirmi derken, iki yüz milyon dolara alýcý buldu. Van Gogh her pey sürüþte vay be, vay be dedi, durdu.
Ben: " Sayýn Van Gogh, bu bir dünya rekoru. Bugüne kadar hiçbir ressamýn
Bu konu 23101 kez görüntülendi 36 yorum aldý ...
Serdar Yýldýrým Hikayeleri
23101 Reviews
-
Uye No : 67683
YUMURTACI KELOÐLAN
Bir varmýþ, iki yokmuþ. Eski zamanlarda bir Keloðlan varmýþ. Tembellikte, sakarlýkta üstüne yokmuþ. Evlerinin bahçesindeki kümesin karþýsýnda bütün gün yan gelir yatar, tavuklarý seyredermiþ. Sadece seyretse iyi, tavuklara taþ atar, onlarý korkutur, baðýrmalarýný, kaçýþlarýný görünce keyiflenir, gülermiþ. Bazen hýzýný alamaz, kümese girer, tavuklarý kovalarmýþ. Bu arada sakarlýðýný gösterir, yumurtalarý kýrarmýþ. Gürültüyü duyan anasý elinde sopasýyla koþup gelir, Keloðlan'ý kovalarmýþ.
Günlerden bir gün sabah vakti anasý bir sepet yumurtayý Keloðlan'ýn koluna takmýþ ve þöyle demiþ: " Bak oðlum, bu sepette yirmi yumurta var. ***ür bunlarý kasabada sat. Tanesini on kuruþtan verirsin. Kazandýðýn parayla nohut, mercimek al. Vur sýrtýna getir. Haydi bakalým, pazar ola. "
Bunun üzerine Keloðlan anasýna, olur ana, yumurtalarý satar, nohut, mecimekle geri dönerim, demiþ ve kasabaya doðru yola koyulmuþ. Keloðlan öðle vakti kasabaya varmýþ. Pazar yerine gitmiþ. Sepeti yere koymuþ, duvar dibine çömelmiþ ve müþteri beklemeye baþlamýþ. Zaman geçtikçe Keloðlan'ýn içi bayýlmaya baþlamýþ. Parasý olsa þu ilerdeki pideciden pide alýr, yer, üstüne bir tas ayran içermiþ ama satýþ yok, para yok. Çaresiz sepetten iki yumurta alarak üstünden biraz kýrýp içmiþ de açlýðýný yatýþtýrmýþ.
Aradan saatler geçmiþ, akþam olmuþ ama Keloðlan bir tane yumurta satamamýþ. Pazar yerinde kimse kalmayýnca yumurtalarý alarak köyüne doðru yolu koyulmuþ. Karanlýkta ormanda giderken, düþüp yumurtalarý kýrmýþ. Keloðlan'ýn eli boþ döndüðünü gören anasý demediðini býrakmamýþ. Keloðlan'ýn üstüne yürümüþ. Keloðlan kaçmýþ, anasý kovalamýþ. Keloðlan o geceyi ormanda geçirmiþ. Ertesi gün evin kapýsýný çalmýþ, kapýyý anasý açmýþ: " Ana, sana hoþçakal demeye geldim. Ben padiþahýn kýzýyla evlenmeye gidiyorum. "
Anasý gözlerini sekiz açmýþ: " A oðlum, sende hiç akýl yok mudur? Tembelsin, sakarsýn, bir sepet yumurtayý satamadan kýrar gelirsin. Padiþah, kýzýný sana verir mi? Hem o kýz seninle evlenir mi? Çevresinde ne vezirler, paþalar, beyler vardýr, sana dönüp bakar mý? Haydi, içeri gir de yemeðini ye, yat, uyu. "
" Bilmez misin ana, ben olmazý oldurur, dönmezi döndürürüm. O senin yumurta falan dediðin küçük iþler. Ben büyük iþlerin adamýyým. "
" Ýyi git o zaman, ne halin varsa gör. Sen önce küçük iþleri hallet de sonra büyük iþlere bakarsýn. "
Keloðlan anasýnýn hazýrladýðý yiyecek torbasýný aldýktan sonra baþkente doðru yola çýkmýþ. Keloðlan günler sonra baþkente varmýþ. Þehrin sokaklarýnda gezmiþ, dolaþmýþ. Pazar yerine gitmiþ. Saraya bahçývan arandýðýný öðrenmiþ.
Tecrübe demiþler, tecrübe bende demiþ.
Ustalýk demiþler, ustayým ben demiþ.
Hýrs, azim, irade demiþler,
Hepsi bende mevcuttur demiþ ve iþe girmiþ.
Bir gün, iki gün derken, üçüncü gün saray balkonundan bahçedeki Keloðlan'ý gören padiþahýn kýzý Ayþe Sultan merdivenlerden hýzlý adýmlarla inerek Keloðlan'ýn yanýna gelmiþ:
" Affedersiniz, siz Keloðlan deðil misiniz? " diye sormuþ. Keloðlan elindeki çapayý atmýþ. Ellerini beline dayamýþ: " Tabi caným, ben Keloðlan'ým. Siz de Ayþe Sultan olmalýsýnýz. Beni tanýmasaydýnýz þaþardým. "
Ayþe Sultan Keloðlan'ýn yanýna gelmiþ:
" Keloðlaným, güzel adamým.
Adýný yýllardýr duyarým.
Hep seni tanýmak isterdim.
Bir yuva kurmak en büyük dileðim. "
Bunun üzerine Keloðlan þöyle demiþ:
" Ayþe Sultaným, güzel hanýmým.
Hep sizi merak ederdim.
Görür görmez aþýk oldum.
Evlenip mutlu olmaktýr dileðim. "
Daha sonra Ayþe Sultan Keloðlan 'ýn elinden tuttuðu gibi padiþahýn huzuruna çýkarmýþ.
Ayþe Sultan: " Baba, Keloðlan geldi. " demiþ. Padiþah saða bakýnmýþ, sola bakýnmýþ, ak sakalýný kaþýmýþ ve kýzýna dönüp, Keloðlan bu mu? diye sormuþ.
Bunun üzerine Ayþe Sultan: " Evet, baba, Keloðlan bu. Benimle evlenmek istedi, ben de kabul ettim. " demiþ.
Padiþah: " Durun bakalým, kendi kendinize gelin güvey olmayýn. Keloðlan'ýn nice zorluklarýn üstesinden geldiðini çok duydum. Onun maceralarýný duymayan, iþitmeyen yoktur. Ey Keloðlan, duymadýysan duy, iþitmediysen iþit. Yýllardýr bir hastalýðýn pençesinde kývranmaktayým. Uludað'ýn güneyindeki sarp ve yalçýn kayalýklarda yaþamakta olan altýn kartalýn yumurtasý beni iyileþtirirmiþ. Yumurtayý çið olarak içmeliymiþim. "
Keloðlan: " Merak etmeyin padiþahým. Ýki günde gider, dört günde dönerim. Altýn kartal yumurtayý vermezse, tüylerini yolar alýrým."
Padiþah: " Kulaðýna küpe olsun, altýn kartal kanatlarýný açtýðýnda on metre oluyormuþ. "
Keloðlan: " Ne, on metre mi? O kadar büyük mü? "
Padiþah: " Evet, büyük Keloðlan hem de çok büyük. "
Keloðlan'ýn bir adým gerilediðini gören Ayþe Sultan Keloðlan'ýn yanýna gelmiþ: " Ne o Keloðlan, yoksa korktun mu? " diye sormuþ.
Keloðlan: " Ne korkmasý? Korku da neymiþ? Sultaným, sen benim bugünkü düþkünlüðüme bakma. Yiðidin harman olduðu yerden geldim ben buraya. Korku bir zamanlar benden korkardý. Sonradan korkuyu çöp sepetine attým. Açýl altýn kartal, Keloðlan seni kucaklamaya geliyor. "
Ertesi gün padiþahla ve Ayþe Sultan'la vedalaþan Keloðlan yola çýkmýþ. Ýki günde Uludað'ýn zirvesine ulaþýp, güneydeki altýn kartalýn yuvasýný bulmuþ. Ýþte, kocaman yumurta yuvada duruyormuþ. Keloðlan yumurtanýn yanýna gelmiþ: " Enayi altýn kartal, yumurtasýný korusa ya? Yumurta burada, altýn kartal nerede? " diye söylenmiþ. Söylenmiþ söylenmesine de anýnda sert bir ses Keloðlan'ýn kulaklarýnda yankýlanmýþ: " Enayi altýn kartal burada. Yumurtasýný koruyor. "
Keloðlan hýzla geriye dönmüþ. Burnunun dibinde koca bir kafa varmýþ. Bu, altýn kartalýn kafasýymýþ. Gözleri çakmak çakmakmýþ. Ama Keloðlan nereye kaçacakmýþ? Önünde altýn kartal, arkasýnda uçurum varmýþ. Keloðlan üstten alsa olmaz, altýn kartalla vuruþamaz. O zaman alttan almaya karar vermiþ: " Sayýn altýn kartal, sizi saygýyla selamlarým. Bendeniz Keloðlan, kel kafalý bir oðlan. Ýsmim isminizin yanýnda sönük kalýr. Güneþin yanýnda mum ýþýðýnýn deðeri olmaz. Kartallar dünyasýnda altýn kartaldan deðerlisi bulunmaz. Büyük, görkemli altýn kartal. Dünyadaki kartallarý toplasan bir altýn kartal etmez. Yüz yýl, bin yýl, yüz bin yýl geçse bir altýn kartal daha dünyaya gelmez. "
" Sen neler diyorsun Keloðlan? Beni çok övüyorsun Keloðlan. Bu kadar büyük olduðumun farkýnda deðildim. Sana yüz bin üstünden milyon verdim. " demiþ altýn kartal, kanatlarýný çýrpmýþ ve kendini uçurumdan aþaðý býrakmýþ. Önce düþmüþ, sonra yükselmiþ. Çeþitli akrobasi hareketleri yapmýþ, taklalar atmýþ. Ýnanýlmaz bir uçma yeteneðine sahip olduðunu ispatlamýþ.
Altýn kartal daha sonra Keloðlan'ýn yanýna yumuþak iniþ yapmýþ. Keloðlan altýn kartalý çýlgýnca alkýþlamýþ. Bunun üzerine altýn kartalýn göðsü gururla kabarmýþ.
Keloðlan: " Altýn kartal artýk bana müsaade, demiþ, izin ver gideyim. "
Altýn kartal: " Ýzin senin Keloðlan. Git ve beni anlat, gördüklerini anlat. Ýnsanlar beni tanýsýn, altýn kartal kimdir, bunu bilsin. Yýllardýr insanlara görünmemeye çalýþtým. Yabancý gözlerden uzak kalmayý diledim. Artýk deðiþtim, bambaþka oldum. Buralarda sessizce yaþayýp yok olmak istemiyorum. Git ve beni dünyaya tanýt. "
Keloðlan: " Seni herkese anlatýrým, dünyaya tanýtýrým ama þu yumurtayý bana vermelisin. Bir padiþah var, senin yumurtaný çið olarak içerse saðlýðýna kavuþacak ve kýzýný bana verecek, evleneceðim. Ýnsanlar, bravo altýn kartal diyecek, senin adýný yüzyýllarca saygýyla anacak. "
Altýn kartal: " Yumurta senindir Keloðlan, al yumurtayý ve padiþah saðlýðýna kavuþsun. " demiþ. Keloðlan yumurtayý almýþ ve oradan ayrýlmýþ. Padiþah, altýn kartalýn yumurtasýný içmiþ. Kýsa zamanda iyileþmiþ ve kýzýný Keloðlan'a vermiþ.
Düðün günü sarayýn bahçesinde davetliler eðlenirken, gökyüzünde altýn kartal belirmiþ. Kanatlarýyla Keloðlan'ý, Ayþe Sultan'ý, padiþahý ve davetlileri selamlayan altýn kartal gökyüzünde inanýlmaz motifler sergilemiþ, davetliler kendisini çýlgýnca alkýþlamýþ.
Keloðlan ile Ayþe Sultan evlenmiþler, mutlu olmuþlar. Kýzý evlendi diye padiþah mutlu olmuþ. Meþhur oldum diye altýn kartal mutlu olmuþ. Serdar Yýldýrým bu masalý yazdý diye mutlu olmuþ. Sen sayýn okuyucu bu masalý okudum diye mutlu ol, istersen. Belki de asýl mutlu olmasý gereken sensin. Okuyucu olmasa yazar ne yazmýþ kýymeti olmaz. Yazýyý burada kesmesem bu masal bitmez. Keloðlan ermiþ muradýna bu masal da burada bitmiþ.
SON
Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar
Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)