20 Haziran 2014 17:45

Potadaki Galatasaray depreminin yankýlarý sürüyor. Eleþtirilerin odaðýndaki isimlerden TBF Baþkaný Turgay Demirel, NTV Spor canlý yayýnýnda önemli açýklamalar yaptý.
Galatasaray Liv Hospital'a küme düþürme cezasý verilmeyeceðini söyleyen Demirel, sarý-kýrmýzýlýlarýn Euroleague'e katýlýmý konusunda olumlu konuþtu.
NTV Spor'dan Roksan Kunter'in sorularýný yanýtlayan Turgay Demirel, "Böyle bir karar Türk sporunda ilk kez alýnýyor. Bir final maçýna, tüm sezon boyunca ter dökmüþ oyuncularýn çýkmamasýna karar vermek çok ender olan bir þey. Talihsiz bir durum. 6. maçýn seyircisiz oynanmasý yönünde karar verilince, Galatasaray yönetiminin birtakým düþünceler içinde olduðuna dair haberler geldi. Sonra da basýn toplantýsý düzenlediler. Maç öncesinde bazý eski basketbolculara da görüþlerini sormuþlar. Onlar da bunun doðru olmayacaðýný söylemiþler. Böyle bir þeyin olmasýný beklemiyordum. 7. maçta güvenliðin en üst düzeyde olmasýný þart koþtuk. Ýki kulübe de bunu duyurduk. Ben yurtdýþýna giderken, Disiplin Kurulu kararýnýn açýklanmasýndan sonra, Galatasaray'ýn böyle bir karar aldýðýný duydum. Disiplin Kurulu'nun kararlarýný bahane ederek; Ýstanbul Ataþehir'in ortasýnda 'Can güvenliðimiz yok' diyerek maça gitmeme kararý almak kabul edilemezdi. Bunun düzeltilmesi için çaba sarf ettik." dedi.
Alýnan kararýn Galatasaray tarihi için de yanlýþ olduðunu belirten Demirel, "Galatasaray Baþkaný Ünal Aysal ile görüþmeden önce Ýkinci Baþkan Özkan Olcay'ý da aradým yurtdýþýndan. Bu kararýn Galatasaray tarihi için yanlýþ olduðunu, Disiplin Kurulu'nun kararýný yanlýþ buluyorlarsa bir üst kurula baþvurmalarý gerektiðini söyledim. Bunu yapmadan 'Can güvenliðimiz yok, antrenörümüz söyledi' diyerek final maçýna çýkmamak doðru deðildi. Özkan Olcay'a bunu ifade ettim. Ertesi gün Genel Sekreterimiz, Galatasaray yetkilileriyle görüþtü. Galatasaray'ýn basketboldan sorumlu yöneticisi Necati Demirkol ile birkaç kez telefonda görüþtük. Maç sabahý da saðduyu çaðrýsý yaptýk. Emniyet önlemlerini açýkladýk. Ben de Ünal Aysal'ý arayarak maçý birlikte seyretmeyi teklif ettim. Atmosferin basketbola uygun olacaðýný söyledim. Loca da verilecekti. Ancak Ünal Aysal; saha boþaltýlmazsa ve hakemler deðiþmezse maça gelmeyeceklerini söyledi. Galatasaray'ýn Türk basketbolunda çok önemli bir yerinin olduðunu ifade ettim. Rica ettim. 'Þartlar düþündüðünüz gibi olmazsa istediðinizi yapýn' dedim. 'Biz bu iki þarttan da vazgeçmiyoruz, gelmeyeceðiz' dediler. Galatasaray tarihi açýsýndan yanlýþ bir karar." þeklinde konuþtu.
Disiplin Kurulu'nun hakem raporlarýna göre karar aldýðýný ifade eden Demirel, "Galatasaray'ýn ceza aldýðý maçta 3 kez anons yapýldý. Sahaya yabancý madde atýldý, hakemler 15 dakikalýðýna soyunma odasýna gitti. Fenerbahçe Ülker'in sahasýndaki maçta 2 kez anons yapýlmýþ. Ceza gerektiren suç unsurlarý eþit deðil. Birine seyircisiz oynama, diðerine para cezasý verildi. Benim baþkan olarak 'Seyircisiz oynansýn' deme yetkim yok. Hakemlere gelince de... Merkez Hakem Kurulu'nun raporu doðrultusunda final serisinde 10 hakem görev yaptý. Burada da MHK'ye 'Bu hakemleri deðiþtirin' deme yetkim yok. Biz yýllardýr her kulübe eþit mesafedeydik. Fenerbahçe'nin kadýn basketbolunda 8 yýlýk hakimiyeti, bu sene Galatasaray'ýn 3 kupasýyla sonlandý. Hakemler, final serisinin 7. maçýnda mý þaibeli oldu? Çalýnan minareye kýlýf uydurmak gibi bir þey bu. Bu karar; bazý þeylerin önceden planlandýðýný ve farklý düþüncelerin olduðunu gösteriyor." dedi.
Kulüplerin her an her þeyi þikayet etme potansiyelleri olduðunu söyleyen Turgay Demirel, "Kulüplerimizin her an her þeyi þikayet etme potansiyelleri var. Maþallah bunu da yaptýlar zaten. Anons sayýsýný bu þekilde yaptýysa hakemlerimiz, böyle uygun görmüþlerdir. Son maçla ilgili uygulama esaslarý yayýnladýk. 'Bunlar olmazsa maçý oynatmayýz' dedik. Ýlk 2 maçta olay olmadý. 3 ve 4. maçta olaylar olunca, 5. karþýlaþmada misilleme oldu. Bir de kadýn basketbol finali cephesi de var. Bunlarýn hiçbiri basketbola yakýþmýyor." diyerek, sporculara ise iyi niyetleri için teþekkür ettiðini belirtti.
Turgay Demirel, yöneticilerin basýn toplantýsýnda hakemlerle ilgili bir þey söyleyip söylemediklerinin kendisine rapor edilmediðini söylerken, "Yöneticiler biraz fazla konuþma alýþkanlýðý gösteriyorlar. Genç arkadaþlar da var aralarýnda sanýrým. Biz doðrulara bakarak karar veriyoruz. Disiplin Kurulu disiplinli çalýþýyor. Benim hakkýmda iki kulüp de basýn toplantýsý düzenliyorsa, demek ki iþimizi doðru yapýyoruz. Açýklama yapmak zaman zaman kolay oluyor. 'Federasyonu tanýmýyorsanýz neden maçlara çýkýyorsunuz?' diye sorulur o zaman." diyerek federasyonun her yaptýðýný beðenmek zorunda olmadýklarýný ancak kendilerinin iþlerini yaptýðýný ifade etti.
Ünal Aysal ile yaptýklarý görüþmede Aysal'ýn kendisini istifaya davet etmediðini belirten Demirel, "Kendisine maçta can güvenliklerinin olduðunu ve bu yanlýþ kararýn düzeltilmesi gerektiðini söyledim. Ýlk kararla ilgili biraz yumuþadýlar ama diðerinde ýsrarlýlardý. 'Ýki karar da deðiþmeden maça gelirsek, belki benim istifama yol açýlabilir' dedi. Konuþma bu þekilde oldu." dedi.
Türkiye Basketbol Federasyonu Baþkaný Turgay Demirel'in açýklamalarýndan diðer satýr baþlarý þöyle:
"Fenerbahçe Ülker'in ligi þampiyon olarak tamamladýðýný yönetim kurulumuz imzaya açtý. 1 saat içinde tamamlanýr. Maç 20-0 Fenerbahçe lehine tescil edilecek. Kupanýn ve madalyalarýn verilmesi için takým kaptanýný çaðýracaðýz. Dosya Disiplin Kurulu'na intikal edecek. Onlarýn önerileri doðrultusunda karar alýnacak. Ligin önergesinde hükmen yenilgi sonrasý veya bir takým ligden çekilirse nelerin olduðu gayet açýk."
"Ligden çekilmek ve bu kadar büyük bir tarihi olan kulübün en alt kümeye düþmesi demek, en son akla gelecek þeydir. Aysal'ýn böyle bir söylemi var ama o an aðzýndan çýkmýþtýr diye düþünüyorum. Yönetim kurulunun, Galatasaraylý taraftarlarýn böyle bir durumu arzu edeceðini hiç düþünmüyorum. Özellikle Galatasaray'ýn Avrupa'nýn en büyük kupasýný kazandýðý sezon böyle bir karar almasýnýn mantýklý bir nedenini göremiyorum. Hükmen yenilgi sonrasý küme düþme olmaz. Final maçýna çýkmamak basketbolumuza maddi-manevi kayýplar yarattý. Bu yaþananlar karþýlýðýnda 'Küme düþüreceðiz, Euroleague'e katýlmalarýný engelleyeceðiz' gibi hamasi sözlere gerek yok. Yönetmelik ne diyorsa onu yapacaðýz. 6 ay sonra ne kadar yanlýþ bir karar aldýklarýný görecekler. Euroleague konusunu þu anda bilemiyorum. Sýralamalara göre belirleniyor gidecek takýmlar. Bu hatanýn minimum zararla atlatýlmasý lazým. Bu konularý yönetim kurulunda deðerlendireceðiz. Sorunlarý ve hatalarý gözardý etmeyeceðiz. Euroleague için belli bir sýralama var. Avrupa'ya katýlacak kulüpler bu sýralamalara göre belirleniyor. Euroleague, tam olarak FIBA'nýn kontrolünde olmasa da, FIBA'nýn belli nedenlerle katýlmasýný istemediði takýmlarýn katýlmasýnda birtakým sorunlar oluþabiliyor. Ama bu noktalara gelebileceðini düþünmüyorum. Önemli olan bu hatanýn minimum zararla atlatýlmasý. Bu konuda mutlaka en yapýcý þekilde olmak, sorumlularý ve yapýlan hatalarý hiçbir þekilde göz ardý etmemek gibi bir prensipte olacaðýz. "
"Bu kadar üst düzey isimlerin olduðu, Avrupa'nýn en iyi 2 liginden birinin final serisinin 7. maçýnda bir takýmýn sahaya çýkmamasýný, Avrupa'daki herkes þaþkýnlýkla karþýladý."
"Ligin yeni þampiyonunu kutlamak istiyorum. Galatasaray da büyük bir övgüyü hak etmiþti. Ama son maça çýkmayarak hatalý bir karar verdiler. Milli Takým Antrerönümüz Ergin Ataman, gerilimli bir süreç yaþadý. Kýsa bir tatilin ardýndan gelecek. Milli Takým ve yaþanan süreçle ilgili aramýzda bir toplantý yapacaðýz."
"Benim görev sürem 2016'ya kadar. 'FIBA Avrupa Baþkaný seçildikten sonra görevimi büyük bir ihtimalle býrakýrým' demiþtim. Benden sonra kimin baþkan olacaðý konusunda bir þey söyleyemem. Harun Erdenay'ýn açýklamasý çýktý basýnda. Buna karar verecek olanlar kulüp yöneticileri ve federasyon delegeleri. Türk basketbolu için en doðru kararýn verilmesini ümit ediyorum."