Ayný Sabit Diske Windows ve Pardus 2011.2 Kurulumu

alýntýdýr

Aslýnda blogumun ilk konusu olmasý gereken kurulum faslýný yazmak daha yeni aklýma geldi. Windows'un yanýna ikinci iþletim sistemi olarak Pardus kurma olayýný içeren bir yazý yazmak istedim. Ve bu yazý ortaya çýktý.

Ama önce verilerinizi silinme ihtimaline karþý yedekleyin, risk tamamen size ait.

Kurgumuz þu þekilde olsun: 30 GB'lýk hard diskimin 20 GB'ýnda Windows 7 var ve kalan 10 GB'ýna Pardus kurmak istiyorum. Yani iki iþletim sistemimiz olacak ve baþlangýçta bana hangisini açmak istediðimi soracak.

Yalnýz bu senaryo için olmazsa olmaz ilk þartýmýz: Bilgisayarýmýzýn çoklu baþlangýcý desteklemesi. Bazý eski bilgisayarlar desteklememekte. Belki bir BIOS güncellemesi sorunu çözecektir, risk size ait.

Ýlk olarak sanal makinemi oluþturdum, 30 GB'lýk bir sanal hard disk de. Ve deneme sürümü olarak daðýtýlan Windows 7'yi kuruyorum 20 GB'lýk alana:

Ekranda görülen 100 MB'lýk bölüm Windows'un kurulu olduðu bölümü Bitlocker ile þifrelersem diye önyükleyicinin olduðu alan(bana sormadan zorla oluþturmasý cidden garipsenecek bir durum, küçük bir el çabukluðu ile aþýlabiliyor ama gerek yok þimdi), 20 GB'lýk alan Windows 7'nin olduðu alan olacak ve 10 GB'a da Pardus kuracaðým.

Görüntü aynen bu þekilde iken Ýleri dedim ve Windows 7 kurulumu tamamlandý:

Þimdi Pardus'u kuralým. Yazýyý gereksiz yere uzatmamak adýna sadece önemli noktalarý yazacaðým. Sonuçta bu Pardus kurulumu yazýsý deðil.

Bütün ihtimallere bakmak adýna ilk olarak þimdi hard diskimizde 10 GB'lýk kullanýlmayan alana nasýl kurulacaðýna bakalým:

Sanal sürücüye Pardus iso'sunu gösterdim. Yani DVD'yi taktým. Bilgisayarý baþlatýnca hiç müdahale etmeden bu ekran çýktý:

Sizde çýkmayýp Windows açýldý ise bilgisayarý yeniden baþlatýn ve BIOS ayarlarýnda baþlangýç sýralamasýný deðiþtirin.

Kuruluma devam ettim ve Disk Bölümleme Yöntemi ekranýna geldim:

Bu kurgumuzda 10 GB'lýk alan boþ(bölüm oluþturulmamýþ) olduðu için iþimiz kolay. Boþ Alaný Kullan'ý seçip ileri diyoruz. Bu kadar.

Ýkinci ihtimal olarak 10 GB'lýk bölümümüzün NTFS olarak biçimlendirilmiþ olan D veya E sürücümüz olduðunu düþünelim. Harfi fark etmez. Önemli olan konumu. Ýþi daha da garantiye alalým ve Denetim Masasý/Yönetimsel Araçlar/Bilgisayar Yönetimi/Disk Yönetimi ekranýna bir bakalým:

Görüldüðü gibi hard diskimizde üçüncü sýrada olan bölüme kuracaðýz.

Ýsterseniz burada Sað týk/Birim Sil diyerek ilk kurgumuzu aynen uygulayabilirsiniz. Ýsterseniz bu þekilde devam edebilirsiniz.

Disk Bölümleme yöntemi ekranýnda Elle Bölümlendirme diyerek bölümleme ekranýna gelelim. Ve üçüncü(veya sizde kaçýncý ise) bölümü seçerek Düzenle'ye týkladýðýmýzda gelen pencerede seçenekleri aþaðýdan yukarýya doðru giderek bu þekilde seçelim.

Elle tablo oluþtururken Pardus'un bize býraktýðý üzere; takas alaný oluþturmak için dosya türü swap olarak seçili, RAM boyutunuz civarýnda bir disk bölümü oluþturmanýz yeterli. Detaylara girersem yazý çok uzayacak:

Ve son ihtimal. 30 GB hard diskimizin tamamýnda Windows kurulu. Bunu küçülterek Pardus kuracaðýz. Ýsterseniz Windows altýnda C'yi küçülterek boþ alan oluþturur, ilk ihtimalden devam edersiniz. Size tavsiyem budur, sonuçta NTFS Windows'a ait bir dosya sistemidir ve Windows dýþýnda el atmak saðlýksýzdýr. Ancak bunu YALI'nýn yapmasýný da saðlayabilirsiniz. Tavsiye etmesem de biz YALI'dan devam edelim:

Dedik ve Windows kurulu olan disk bölümümüz kaç GB olsun diyorsak o miktarý seçerek Tamam diyoruz. Biz 20 GB olsun istiyorduk, seçelim ve onaylayalým:

Dikkat edilecek nokta, var olan bölümümüzün kaç GB olmasýný istediðimiz. Yani var olan bölümün yeni boyutunu seçiyoruz, Pardus bölümünün deðil. Ve de bu iþlem sonrasý Windows ilk açýlýþýnda check disk önerebilir, býrakýn yapsýn kontrolünü.

Dediðim de çýktý, beklenmedik bir hata. Sanal hard disk olduðundan mýdýr bilinmez:

Sonuç olarak ben, Windows Disk Yöneticisi ile ilk kurguya uygun þekilde Pardus kurulumu yaptým. Ýþte baþlangýç ekraným:

Olur ki baþlangýçta otomatik olarak Pardus deðil de Windows açýlsýn istiyorsak çoklu baþlatma özelliðimiz Pardus(Grub)'ta olduðu için Pardus'ta Sistem Ayarlarý/Açýlýþ Yöneticisi'ni açarýz ve:

onay iþaretini Windows'a alýr, kullanýcý þifremiz ile yetkilendirmeyi yaparýz. Artýk baþlangýç ekranýmýz bu þekilde gelir, Enter'a bassak da hiçbir þeye basmasak da Windows açýlýr artýk:

Bu da bitmiþ halinin disk tablosu:

Sýrasý ile Bitlocker desteði için baþlangýç bölümü, Windows'un kurulu olduðu bölüm, takas alaný ve Pardus'un kurulu olduðu bölüm.

Olayý özetleyip toparlayacak olursak:

Windows kurulu bilgisayarýmýza ikinci iþletim sistemi olarak Pardus kurmak istersek Windows Disk Yönetimi aracý ile en az 10 GB'lýk boþ bir alan ayarlarýz ve Pardus'u oraya kurarýz. En saðlýklý yöntem bu. Bilgisayarýn çoklu baþlangýcý desteklemesi þart ve önce Windows sonra Pardus'u kurmamýz gerekir. Çünkü Pardus, Windows'un baþlatýcýsýný tanýr ancak Windows, Pardus'un baþlatýcýsýný tanýmaz.

Eðer Pardus kurulu iken Windows kurar ve Grub'u kaybederseniz Pardus 2011.1 veya 2011.2'yi içeren DVD veya flash bellek kullanarak Sistemi kurtar seçeneði ile Grub'u onar demeniz yeterlidir.